Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кавафис в стил „поп“

29 Октомври 2013 / 18:10:49  GRReporter
1973 прочитания

В метростанцията при Университета една жена седи пред червена стена, на която пише: «Връщай се често и ме обземай, любимо чувство». Млада двойка коментира надписа и търси препратката към стихотворението, добавена със ситни букви отдолу: «Връщай се». Широката публика, която пътува ежедневно в Атина и нейното метро, не познава дотолкова творчеството на големия александрийски поет. Културният център към Фондация „Онасис“ се нагърби със задачата да запознае жителите и гостите на столицата с „Архива на Кавафис“, с който Фондацията се сдоби преди една година. И така, на 14 октомври стените на метростанциите в Керамикос, на площад „Синтагма“ и Университета, по спирките на три електрички, един трамвай и 31 автобуса, се изпълниха с късчета от девет стихотворения на Константинос Кавафис, стихове във вид на поетично мото, и с една по-„поп“ естетика.

Стихът, превърнал се в ябълката на раздора

От Фондацията обаче не взеха предвид социалните медии, които скочиха срещу проекта, а поводът бе статия на журналистката Натали Хаджиандониу във вестник „Елефтеротипия“.

В ябълка на раздора се превърна известният на всички вече стих «Опасно нещо е насилието», взет от произведението «В голяма гръцка колония, 200 пр. Хр.», поставен с огромни букви върху автобус, а за фон е използван парламентът. Поддръжници на теориите за конспирация, както и членове на радикалната левица СИРИЗА, като Рена Дуру и Димитрис Пападимулис, започнаха да говорят в Twitter за «монтаж» и «пропаганда». По-трезвите се ограничиха до това да отбележат колко неточно е подбран стихът. Тъй като думата, която днес означава предимно насилие, в стихотворението на Кавафис е употребена с по-остарялото си значение на «бързина, прибързаност». От Културния център на Фондация „Онасис“ реагираха незабавно, и ден след шума, който се видгна, излязоха със съобщение, в което се подчертава, че  не са имали, нито пък ще имат «партийни цели». А стихът бе допълнен: «Нека не бъзаме, опасно нещо е прибързаността» и вече се движи спокойно по атинските улици.

Капаните на стиховете

«Кавафис е поет, чието творчество е пълно с капани, защото използва широко иронията. Горният стих крие двоен капан» коментира Насос Вагенас, преподавател по теория и критика на литературата в Атинския университет. «В този капан падна не само Фондация „Онасис“, но и онези, които протестираха срещу избора на спорния стих. Имам предвид СИРИЗА, която сметна, че "Опасно нещо е прибързаността (насилието)" е насочен срещу партията, затова с реакцията си сякаш потвърди теорията за двете крайности. Смятам, че изборът на стихове би трябвало да бъде възложен на хора, които познават добре творчеството на Кавафис, за да направят прецизен подбор, който не би могъл да бъде изтълкуван погрешно и да се създаде проблем, който не засяга същността на поезията. Поетичното слово е пестеливо, и така трябва да се използва». Вагенас отбелязва, че поставянето на стихове в средствата за масов транспорт не е изобретение на Фондация „Онасис“. Докато е съществувал Националният център на книгата (до 2011) са били поставяни на публични места стихове на поети по повод Светавния ден на поезията, или по повод някоя годишнина, като и самият Вагенас е избирал стихове на различни поети.

«Поп» подходът

Защото «попът» прави впечатление и предизвиква бурни коментари, множество положителни, но и отрицателни, по повод естетиката на кампанията.  «Свежа», «модерна» от една страна, и «анимационна», «неестетична заради огромните букви» от друга. Янис Хараламбопулос, съосновател на рекламната агенция Beetroot и отговарящ за планирането на кампанията, е човекът, който може да коментира. «Определението "поп" е относително. Бих казал, че проектът е по-съвременен, по-малко очакван. Това става ясно от инструкциите, които получихме от Културния център. Целта беше Кавафис да бъде приближен повече до широката публика. Това беше един ход, насочен навън. В продължение на толкова години визуалните материали, свързани с поезията, бяха сериозни и стерилни, върху гравирана бежова хартия. Така или иначе Кавафис е бил предвестник на модерната поезия, затова сметнахме, че би бил подходящ такъв подход, предвид факта, че щеше да е предназначен за удоволствие на цялата общественост. Кавафис е и съвременен и актуален. Защо трябва да го държим в нафталин?».

Множество прочити

Категории: Константинос Кавафис рекламна кампания Културен център Фондация Онасис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus