Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кастория на гръцките андарти, българските комити и турските войници

10 Август 2013 / 12:08:50  GRReporter
4071 прочитания

„Фотографски портрети от Кастория и нейните околности от периода на Македонската борба” е заглавието на изложбата, показваща снимките на Леонидас Папазоглу, които показват изящно и непосредствено Кастория и региона в началото на 20-ти век.

снимка http://fouit.gr

 Изложбата ще продължи от 9 август до 30 септември в Културния конгресен център Дросопигис в община Коница, а колекцията на е Георгиос Голобиас, който преди да напусне преждевременно живота, успява да спаси архива на Папазоглу (Архив на Музея на фотографията, Солун).

 Намиращ се в невралгична географска точка, град Кастория, както някога и цяла Македония, живее разтърсващо през последните години на многовековното османско владичество, на място където гръцката и българската общност са се намирали в решаваща, обагрена в кръв битка за това кой ще присъедини тези територии.  По същото време европейските тенденции започват да изместват наследените от предците традиции, в началото най-драстично това се случва с облеклото. Едновременно с това, вековният мултикултурен и мултинационален характер на областта- там където съвместно живеят гърци, турци, евреи, туркоалбанци, както и славяноезично население- патриаршисти и екзархисти, изживява последния период на съществуването си.

снимка www.tovima.gr

 Гроичният и неспокоен характер на епохата се вижда главно в очите на лицата, изобразени на фотографиите на Папазоглу. Очи с нещо специално, решително и мъжествено, които гледат към обектива. Традиционните носии, които преди 1912 без изключение са носели възрастните, както и голям процент от младите, са заменени с модерните „ала франга” на повечето мъже и с роклите от европейски тип при много млади жени, главно от градските центрове на района.

 Освен обаче голямото разнообрази в облеклото, архивът ни дава и възможност да направим множество анализи- например що се отнася до типовете оръжие, на обувките, на бижутата или на прическите от епохата. Трябва да се отбележи и че Леонидас Папазоглу върши работата си на базата на професионални, а не на идеологически критерии. Без разлика, пред обектива му застават гръцки андарти, български комити, турски войници, жители на градовете и големите села, както и селяни от малките населени места от периферията.

 

Категории: изложба Кастория Македония фотографии Леонидас Папазоглу
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus