Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Картини на 1200 гръцки художници следват връзката между „Човека и изкуството”

01 Януари 2010 / 14:01:49  GRReporter
4392 прочитания

За пореден път Технополис ще оцвети дните на атиняни като ги покани на „най-добрата изложба на годината”, както я характеризира кметът на града Никитас Какламанис по време на откриването й. Изложбата е наименувана „Човекът в изкуство” и включва 2000 творби – картини, скулптори и графики и се организира по повод на 65-годишнината от създаването на Камарата на изящните изкуства в Гърция.

Изложбата, на която са показани творбите на 1 200 художници, беше отложена за известно време заради загубата на големия гръцки художник Янис Моралис на 20 декември 2009 г. Както каза кметът на Атина изложбата описва „човека-творец”, „човека-зрител” и „човека-герой тема на изкуството”. „ Имаме радостта да открием вероятно най-великата изложба за тази година в този коплекс, който през последните три години се е превърнал във фабрика за производство на култура и орган, който подсигурява кислород за изкуството и за изтъкването на творци и зрители” заяви Какламанис.

Това рядко събитие за изкуството, защото представя историята на гръцката живопис с една цяла палитра от произведения. Сред художниците, които са представени са Партенис, Викату, Соху, Тацис, Митарас, Гаитис, Катракис, Армакола, Кесанлис, Папагианис. Освен това са изложени и творби на Яковидис и Ройлос, които са представители на предисторията на създаването на Камарата на изящните изкуства.

За реализирането на изложбата, организаторите заеха творби от Националната галерия на Атина, от колекцията Костопулос, от Фондация Димитри Каламара, от ателието на Янис Папас, от Фондация Теохараки, от Фондация Панайотис и Ефи Михелис и от колекционери като Вентурис, Вуцас, Ризопулос, Папаконстантину, Хаджисавас, Христодулу, Мастропавлос, Леонтиадис. Тя е реализирана и с помощта на Фондацията на гръцкия парламент и ще бъде публикуван каталог от 640 страници, който е финансиран изцяло от Фондация Панайоти и Ефи Михели.

Изложбата „Човекът в изкуството” може да видите в Технополис до 27 януари 2010 г.

 

Категории: Изобразително изкуство изложба живопис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus