Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Изложба връща към най-драматичния период от гръцката история

24 Юли 2014 / 17:07:02  Анастасия Балездрова
1469 прочитания

Днес се навършват 40 години от възстановяването на демокрацията в Гърция, с което страната загърбва изминалите 7 години на военна диктатура и поставя началото на най-мирния период от новата история на страната.

В ранните часове на 24 юли 1974 огромна тълпа очаква на атинското летища завръщането на Константинос Караманлис от Париж, където той се намира в дългогодишно принудително политическо изгнание, за да поеме управлението на страната. „Помня нощта на 23 юли 1974. Помня подобната на древно чудовище, което се събужда от неистов зимен сън и събрала се в очакване на завръщането на Караманлис тълпа на площад Синтагма да трепти. Като младеж и член на противоположния на този на „спасителя” лагер помня настръхването в гръбначния стълб да преминава през цялото ми същество, когато слушах и участвах в ентусиазма на тълпата. Онази нощ роди много надежди…

Години по-късно, под влиянието на последвалите събития много хора говорят с презрение за възстановяването на демократичния ред в страната. Да, много надежди бяха попарени. Но страната и всички ние, днес сме съвсем различни от това, което се случваше преди този момент. Членството ни в Европейския съюз, с всичките си негативи ни даде способността да вярваме, че някога ще надмогнем собствената си лоша същност. И това наследство – членството в Европа е едно постижение, което надвишава всички негативни последствия на това, което наричаме „възстановяване на демократичния ред”.

Моменти като онези в нощта на 23 юли оправдават и придават стойност в живота на хората, които са имали шанса да ги изживеят. Дано успеем да преоткрием загубените надежди. И настръхването по гърбовете си…”.

Така описват свидетели на събитията паметната за гърците нощ, която поставя началото на третата Гръцка република. На събитията, които следват до 19 юли 1975, когато се провеждат първите президентски избори и постът се заема от изтъкнатия юрист, философ и политик Константинос Цацос е посветена откритата днес изложба в гръцкия парламент със заглавие: „Демокрацията никога не е била превзета по законен начин, 40 години от възстановяването на демокрацията”. В по-голямата си част тя се състои от фотографски материали от архивите на държавни институции и фондации и частни колекции, както и от оригиналите на важни за периода документи.

„Целта на изложбата е да покаже постепенните стъпки на преминаването от размирния период на диктатурата към установяването на демократичния ред в страната”, разказа за GRReporter Анджела Карапану – уредник на изложбата и служител в библиотеката на парламента.

Тъй като основната цел на изложбата е да представи пред учениците събитията от онова време, експонатите са подредени в хронологичен ред. „Тя започва с причините, довели до нощта на 23 юли – диктатурата, преврата в Кипър, свалянето от президентския пост на архиепископ Макарий и турската инвазия на острова.

Първата секция на изложбата включва завръщането в Атина на Константинос Караманлис, ликуванията за падането на военната диктатура и сформирането на правителството на националното единство”, продължи Карапану.

Едно от първите решения на новия кабинет е да даде амнистия и да освободи политическите затворници от лагера на остров Ярос, да върне гръцкото гражданство на политемигрантите от Гражданската война. В изложбата да представени също книги и снимков материал от лагерите и живота в тях, както и от завръщането на политемигрантите.

С помощта на главните страници на тогавашните вестници посетителите на изложбата могат да се запознаят с приоритетите на новосформирания кабинет, както в страната, така и в чужбина. От една страна това е Кипърският въпрос, а от друга – установяването на демократичния ред във вътрешността на Гърция чрез отстраняването на останките на диктатурата, поставянето на войската под контрола на политическото ръководство, пречистването на държавните органи от дейци на хунтата. Представен е и богат снимков материал от окупацията на Кипър и най-вече на хуманитарната криза, предизвикана от нея.

Следващият раздел е посветен на провеждането на свободни избори за избора на ново правителство. „Обявяването на изборите задейства процедурите по учредяването на новите партии. В изложбата са представени документи, свързани с учредяването на ПАСОК на 3 септември 1974, на Нова демокрация в края на същия месец , учредяването на единна лява партия – Синаспизмос и на Центристкия алианс „Нови сили” на Георгиос Маврос. Едно от най-важните политически събития е узаконяването на Гръцката комунистическа партия и завръщането на нейния генерален секретар Харилаос Флоракис в страната”.

През октомври 1974 са арестувани и изпратени на остров Кеа петима от основните дейци на Хунтата – Георгиос Пападопулос, Стилианос Патакос, Николаос Макарезос, Йоанис Ладас и Михаил Руфогалис. Изложбата продължава с представянето на предизборната борба между партиите чрез афиши, предизборни материали и бюлетини.

Следва снимков материал от първото отбелязване на събитията от Атинската политехника, което се организира със закъснение от една седмица, тъй като изборите се провеждат на 17 ноември и това предизвиква негативни реакции.

Категории: ИсторияДокументи възстановяване на демокрацията в Гърция Константинос Караманлис военна диктатура турска инвазия в Кипър изложба парламент
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus