Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Изкуство и техника в музея на Акропола

20 Юни 2013 / 18:06:16  Анастасия Балездрова
1473 прочитания

Защо по скулптурата на конника с необуздаемия кон от западния фриз на Партенона има толкова дупки за закрепяне? Как са били откачени скулптурите през 1803, които днес се намират в Британския музей? И как е бил издялан вторият дял на северния фриз?

В деня на четвъртия си рожден ден музеят на Акропола изненада посетителите си с нови познания. Археолозите разказваха как огромните мраморни парчета с тежест 9 – 12 тона са били качвани на необходимата височина с помощта на скелета, а след това скулптурите са извайвали върху тях впечатлителните фигури и сцени.

И ако днес ние виждаме просто един конник, който е вдигнал лявата си ръка, технологията идва на помощ и ни показва, че нещата не са изглеждали винаги така. Всъщност конникът не е вдигнал ръката си, а дърпа юздите на коня. На главата му, за която се твърди, че е била разрушена, но вероятността да е била отделена и продадена не е малка отчетливо се вижда шапка от кожа на лисица, наричана тогава “алопеки”. С метода на цифровизацията археолозите представят триизмерните изражения на елементите от фриза на Партенона и те са нещо съвсем ново и различно от изложения по традиционния начин оригинален експонат.

“За да отговорим на въпроса защо не организираме периодични изложби, организирахме археологични дейности. За нас е много важно да представим експонатите на нашите посетители, така както ги виждаме и ние. Затова веднага щом имахме първите резултати от изследванията за формите и цветовете на сцените и фигурите побързахме да ги представим”, заяви директорът на музея Димитрис Пандермалис.

 

От миналото лято тече програмата “Древните цветове”, в рамките на която се представя колекцията от древни фигури, които са запазили частично своите цветове. Освен видеоматериалите, които представят нагледно целия процес, посетителите научават, че древните атиняни са имали на разположение бои от различни руди, намиращи се в района на Лаврио.

 

“През изминалата година решихме и преместихме ателието, което се намираше на втория подземен етаж в основната част на музея. Така посетителите могат да видят как са се създавали мраморните скулптури”, допълни археологът.

Мраморните плочи със скулптурите са били закрепени към по-големите мраморни блокове във фриза на Партенона. Димитрис Пандермалис показа как част от тях са били изтръгнати със железни лостове. По този начин в мрамора са се образували пукнатини, които с помощта на ръждата го разцепват.

 

Други фрагменти от фриза са били отрязани на две части, за да бъдат снети и пренесени. В някои случаи фигурите са били изтръгнати няколко десетки години след като са били направени калъпите им, които днес предоставят възможността да бъдат представени в истинския им вид.

Централната част на източния фриз на храма е била разрушена през 17-ти век, по време на бомбардировките на водените от Франческо Морозини сили по време на шестата венецианско-турска война.

Почистването на Кариатидите с лазер е друг от реставрационните процеси, който посетителите могат да наблюдават на живо.

 

В отчета си за изминалата година директорът на музея допълни, че археологичните разкопки, разположени на площ от 1 000 кв.м. под сградата са готови да бъдат изложени.

Според Димитрис Пандермалис, от есента в музея се очакват и нови дейности.

През последната година музеят е бил посетен от 1 036 059 посетители, а от откриването му досега вратите му са преминали малко над 5 500 000 души. От музея твърдят, че водещото в работата им е задоволяването на интересите на посетителите. Много от тях искат да имат домовете си спомен от посещението си в музея, затова археолозите работят върху създаването на висококачествени копия на експонатите, два от които вече се предлагат в двата магазина.

Категории: История музей на Акропола технология експонати археологични дейности посетители
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus