Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Издадоха книга на прабабата на Самарас

17 Юни 2014 / 18:06:10  GRReporter
984 прочитания

„Ромиопулес”, един тритомен труд на известната гръцка писателка Пинелопи Делта бе издаден за пръв път 75 години след написването му. Прабабата на гръцкия премиер Андонис Самарас (тя е баба на майка му Елени – б.а.) е популярна като автор на детски произведения, сред които най-известните са „Мангас”, „Треландонис” и „Тайните на блатото”. Много от тях са посветени на гръцкото участие в борбите за Македония в началото на 20-ти век.

Романът „Ромиопулес” е единствената книга за възрастни, която авторката е написала в продължение на 13 години. Тя започнала да я пише в Солун през 1926 и я завършила в Атина през 1939. „Когато завърших с писането се предадох. Казах, че вече мога да умра, че децата ми ще го издадат, когато се освободят гръцките сърца и съзнание”, пише Делта в личния си дневник на 13 март 1940. Тя се самоубива година по-късно – през месец май 1941.

Книгата бе представена в градината на къщата на писателката в атинското предградие Кифисия, където днес се съхраняват историческите архиви на музея Бенаки. Редактор на изданието е нейният правнук, историк и изследовател на личния й архив Алекос П. Занас. Според него книгата трябва да се разглежда като автобиография, която показва една скрита досега част от духовния свят на писателката.

Изследователката – историк Йоанна Петропулу описва главната героиня като „една затворена в обществото и тялото си” жена – жертва на строгите нрави и социални възприятия на онази епоха. Според нея Делта развива феминистки идеи, въпреки че не е участвала активно в подобни движения, а героинята Деспина Крина – Дапергола е самата тя. В същото време романът проследява и историческите събития в Гърция по онова време.

Действието се развива в Атина, а историята започва от януари 1895. В първия том със заглавие „Пробуждането” е представен животът на 19-годишната Деспина, тоест младостта на Пинелопи Делта до 1896, когато тя се омъжва (сватбата на Делта се е състояла през 1895). В по-голямата част от втория том със заглавие „Жегата” са представени драматичните събития между 1907 – 1909, както и неосъществената любов между героинята и Васос Гаврас, чийто прототип всъщност е дипломатът Ион Драгумис. Любовта между него и Делта е взаимна и споделена, но те не успяват да отхвърлят социалните правила и да се отдадат на страстта си.

Според Алекос П.Занас писателката е била изключително „запленена” от Драгумис, както и че причината за самоубийството й не е било само нахлуването на германските войски в Атина. „Факторите са били много”, посочи той и допълни, че прабаба му е страдала и от множествена склероза.

В последния том със заглавие „Здрачаването” бурният и хаотичен политически и социален живот в годините 1914 – 1920 изпъква над живота на героите, тъй като Пинелопи Делта описва националното разделение. Романът завършва със загубата на изборите на 1 ноември 1920 от страна на Елефтериос Венизелос, събитие, което поразява героинята.

след издаването на „Спомените” и „Кореспонденцията” на писателката,  издаването на романа, който се състои от 1 769 печатни страници поставя край на представянето на архивите на Пинелопи Делта.

Категории: Литература роман Ромиопулес Пинелопи Делта автобиография история Ион Драгумис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus