Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Исторически “Wikileaks” или какво показват разсекретените дипломатически архиви

15 Април 2011 / 19:04:44  Анастасия Балездрова
1767 прочитания


Никита Хрушчов е плакал, когато научил за убийството на Джон Кенеди. Информацията се появи на бял свят след разсекретяването на дипломатическите архиви в САЩ. Тя се потвърждава от телеграмите на гръцкия посланик в Москва по същото време. Тази и много други непознати досега случки могат да бъдат открити в сборника от статии на историчката Фотини Томаи със заглавие „Дипломацията създаде история”.

Когато директоката на дипломатическия и историческия архив на гръцкото външно министерство започна да публикува статии в неделното издание на вестник То вима бяха предизвикани много остри реакции от хора, които я порицаваха за това. Причината се намираше във факта, че Фотини Томаи пишеше своите статии въз основа на дипломатическата кореспонденция между ведомството и гръцките дипломатически представители в целия свят, чието съдържание според някои коментатори не би следвало да бъде оповестявано публично.

Въпреки нападките, че няма право да използва документите от дипломатическия архив тя продължи да пише и днес представи своя сборник от статии.

„Аз не отварям заключени документи, за да пиша. Черпя информация от архивираните документи, които се предоставят свободно на историци и изследователи” заяви Фотини Томаи. „Аз не избирам тематологията просто ей така. Например последната статия със заглавие излезе съвсем спонтанно. Ако страната ни не бе сполетяна от това лошо икономическо състояние едва ли щях да обърна толкова голямо внимание на конкретния документ. В него се посочва, че първият управител на свободна Гърция Йоанис Каподистриас е трябвало да обясни на тогавашната Тройка, съставена от представители на големите сили колко данъци ще събере. Той събрал земевладелците, за да обсъдят ситуацията. Съветът решил, че не е било възможно в рамките на една година да се въведе данъчна система. Така решили да използват използваната от Османската империя система. Приложили я и когато дошло време за контрол установили, че хитрият Али паша е събирал една сума от данъците, но е предавал на Голямата порта съвсем друга. Така решили да го разобличат, но установили, че тези пари са потъвали в джобовете на посредниците – спахии, които са били ислямизирани местни жители. Е, кажете ми сега не е ли наследство от османското ни минало укриването на данъци, чиито резултати наблюдаваме и днес? Затова и поставих заглавието „Укриване на данъци а ла турка”.

Относно малките истории на главните действащи лица от телеграмите на гръцките посланници, които често поставя в статиите си Фотини Томаи каза, че освен всичко друго те са и новата тенденция в международната история, а и разкриват много черти от характерите на хората”.  Тя разказа, че е „подложила на „разпит” доскорошната посланичка на Чили в Атина София Прац - дъщеря на генерал Прац, министър на отбраната в правителството на Салвадор Алиенде преди да напиша статията за убийството на чилийския президент.

След като описа начина, по който пише своите статии Фотини Томаи упрекна историците, които се оплакват, че архивът на министерството на външните работи се намира в ръцете на дипломатите. Те смятат, че той трябва да бъде предоставен на историците и на университетските изследователи. „Бих искала да ги попитам в коя страна важи това, което изискват да се случи тук? Защо не признават, че в Европа само Великобритания е въвела тази промяна, но само частично. В САЩ пък дипломатическите документи се предоставят на историци в рамките на договори, които подписват, за да напишат историята на своята страна, но винаги след като бъдат „пречистени” от страна на дипломатите”. Тя посочи още, че в Дания и Люксембург е нужно съдебно решение, за да бъде предоставен достъп на някой гражданин до историческия и дипломатически архив на страната.

В сборника се съдържат статии, които представят неизвестни детайли от много събития от световно значение, като срещата в Ялта, кризата в Залива на свинете, доктрината Труман и плана Маршал, така както са ги видели гръцките посланици. По-голямата част обаче е посветена на събития от гръцката история и техния отзвук в различните страни. 

Категории: Литературасборникстатиидипломатически и исторически архивФотини Томаиистория
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus