Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Инвестиция в размер на 4,5 милиарда евро по стъпките на древните атиняни

28 Октомври 2012 / 16:10:47  GRReporter
2214 прочитания

Като се има предвид, че над 15% от БВП на Гърция идва от туризма, засиленият интерес на чужденците да инвестират в бранша е напълно естествен. И освен природните дадености като слънцето и морето, в страната съществува благодатна почва за развитие и на културния археологически туризъм.

Преди няколко дни по време на пътуващото изложение, организирано от Атинската фондова борса в Ню Йорк, интерес предизвика представянето на един проект от страна на американския гигант Ralph Appelbaum Associates. Проектът е насочен към по-пълноценното използване на забележителностите в гръцката столица, и по-специално  създаването на един обширен район за привличане на туристи, който ще започва от Акропола и ще стига до пристанището Лаврио.

Бюджетът на проекта варира между 1,46 млрд. и 4,38 млрд. евро, а капиталите ще дойдат главно от чуждестранни фондове. Ползите за Гърция се изчисляват на приходи в размер на 2,08 млрд. до 6,12 млрд. евро до края на 2020 и създаването на 5840-17180 нови работни места за същия период от време, в зависимост от инвестиционния план, който ще бъде избран.

Ползите

Според иконометричния модел, разработен от фирмата ΙΟΒΕ за сметка на Appelbaum, удължаването на престоя на туристите, посещаващи Атина, с един ден, би могло да доведе до увеличаване на БВП с 320 млн. евро годишно, и до създаването на около  7000 нови работни места, а увеличаването на престоя с три дни би увеличило съответните цифри на 960 млн. евро годишно и близо 21000 нови работни места. Освен това, туристическият бранш би отчел допълнителни приходи в размер на 213-640 млн. евро годишно.

Проектът на Ralph Appelbaum Associates, най-голямата компания в света за проектиране на музеи, бе завършен в края на миналото лято, като негов обект е оползотворяването на огромното и неизползвано културно богатство на Гърция. Според високопоставени служители на американската компания, «Гърция трябва да използва съвременните технологии, за да направи посещенията на туристите по-богати като съдържание и по-дълги като времетраене».

В три направления

Основни цели са оставането на туристите в Гърция колкото е възможно повече дни (one more night), и впоследствие увеличаването на приходите чрез предоставяне на приятни културни и образователни преживявания, както и привличането на гърците в чужбина и всички приятели на Гърция.

Проектът на Appelbaum за района на Акропола е разработен в три направления:

1. Да бъде разрешено на туристите да започват обиколката си (както през класическата епоха) от портите на града, както през деня, така и през нощта.

2. Да бъде разказана историята за раждането на демокрацията, драмата и философията в „класическия град”, където са родени тези елементи на западната цивилизация.

3. Да се разглеждат туристите като клиенти, да се предоставят основни услуги, които ще направят всеки престой по-приятен.

Проектът

С цел увеличаване на престоя на чуждите туристи в Атина, проектът на Appelbaum предвижда създаването на по-голям район за посещения, и по-конкретно маршрута към Акропола, който ще пресича улица „Панатинеон”.

Основната улица на древна Атина е тръгвал от района на Керамикос, пресичала е по диагонал древната Агора, и е стигала до свещения хълм на Акропола, почти до входа на Партенона (храма на богинята Атина). Това е бил маршрутът на големите шествия по време на тържествата Панатинеи, откъдето улицата е получила името си.

Едновременно с това, за да се увеличи интересът на посетителите към древните паметници, американската компания предлага да се извършат някои дейности по протежение на този маршрут, които ще включват възможно най-доброто използване на Академията на Платон и Новия музей на Акропола.

И накрая, ще се наблегне на дигиталното наследство, т. е. ще се предоставят услуги посредством мобилната телефония, свързани с даването на информация за всяка забележителност, продажбата на билети, превод, съдържание, подходящо за деца, свързването със социалните мрежи (facebook, twitter) и др.

Финансиране

Според проекта на Appelbaum, посетителите трябва да бъдат насърчавани да следват традиционния маршрут към Акропола по улица „Панатинеон”, така както е изобразен върху фризовете на Партенона.

В проекта се предлага също така да бъдат включени още три значими дестинации:

Академията на Платон: едно от най-разпознаваемите места в света, което обаче е и много малко използвано.

Местата, където са се провеждали значими битки за демокрацията, като например Маратон, като ще се анализират битките при Маратон и Саламин.

Мините в Лаврио: Предлага се да се включи историята на среброто, което е укрепило атинската демокрация като е финансирало флота на древногръцкия полис.

Категории: забележителности проект Ralph Appelbaum Associates инвестиция древна Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus