Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Икономическата криза няма да спре строителството на музей Кавафис

22 Октомври 2010 / 18:10:55  Виктория Миндова
2225 прочитания

Доказателство, че хубави неща се случват дори по време на криза е новината, че в сърцето на Атина след по-малко от година ще бъде отворен първият музей посветен на живота и творчеството на поета Константинос Кавафис. Сградата, която ще приюти архива на поета е историческата къща Колети построена в началото на 19 век и днес е напълно западнала и изоставена.

Сградата е собственост на Министерството на културата и туризма, което я предоставя безвъзмездно на инициатора на музея - Център за изследвания Кавафис. Ангажимент на центъра от друга страна е да поеме отговорността за реставрацията на старата сграда, така че след девет месеца да се роди един нов музей. Независимо от трудните икономически условия инициативата е подкрепена от гръцката Пощенска банка и строителното дружество CONFIDE Architecture.  

Цялата инициатива обаче е плод на труда на две поколения филолози от семейство Савидис, които са посветили живота и дейността си на изследването и популяризирането на поезията на Кавафис. Архивите на поета се състоят  ръкописи, книги, снимки, документи и  други лични вещи, които дават светлина не само върху творчеството му, но и начина на живот в една отминала епоха. След смъртта на поета личният архив е бил първо събран от наследника му Алекос Сегопулос, който през 1969 година го продава на професора по филология Георгиос Савидис. След неговата смърт труда и творчеството на поета отива в ръцете на неговия син Манолис Савидис, който през 1996 година основава Център за изследвания Кавафис. Петнайсет години по-късно Манолис Савадис е стъпка преди осъществяването на мечтата на неговия баща.

„Днес празнуваме преминаването на най-тежкия етап от проекта – завършване на административните проблеми. Следващия месец сме готови да започнем реконструкциите, а след девет месеца вратите на новия музей ще са отворени за всички,” заяви Манолис Савидис на среща с журналисти. Той подчерта, че музеят Кавафис ще бъде едно модерно и живо пространство. То ще съчетава в себе си традициите с новите технологии, а посетителите ще могат да видят както класически изложени експонати, така и мултимедийни представяния.

Къща Колети се намира в централната местност Плака с изглед към величествения Акропол. На въпроса „Защо избрахте точно тази сграда, която в момента е в доста окаяно състояние?”, основателят на центъра Манолис Савидис заяви специално за GRReporter:  „Къщата се намира на стратегически важно за столицата място, което е лесно за достъп за чуждестранни и за местни посетители на града. Те могат да се запознаят от близо с историческата личност на Константинос Кавафис и неговото творчество и да се докоснат до един цял нов свят.”

Категории: ЛитератураОбщество музей Кавафис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus