Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Играчките са се зародили, за да мамят глада

07 Януари 2010 / 11:01:09  GRReporter
3181 прочитания

От минойската игра затрики (домино или табла според две версии), древните плангони и куклите, гръцките играчки имат своята собствена история.

„Човек започва да остарява, когато спре да играе” пише Платон. И може никой да не е в състояние да отговори кой и кога е измислил играчките, но според историческите извори първите играчки са откирти в дервна Лидия по времето на цар Атис.

Бащата на историята Херодот споменава, че „лидийците са използвали своите открития, за да мамят глада си. Един ден играели безспирно и нямали време да мислят за това, че са гладни, а на следващия ден ядяли без да играят. По този начин живеели до 18-годишната си възраст.”

На множество божества и смъртни се зачислява бащинството на играчките. Според митовете Афродита е измислила игата – игра за любовни пророчества. Траките първи са играли на амистинда – състезателите трябвало да изпият на екс една чаша вино. А Архит Тарандинеецът измислил дрънкалката, която успокоява бебетата и гони злите духчета, според археолога Христос Бултоис, който участва като изследовател в голямо проучване за гръцките играчки в историята, издадено от Образователната фондация към Националната банка на Гърция и от Гръцкия литературен и исторически архив.

Героят от Троянската война Паламид е създал играта с песос, за да си прекарват времето гърците в Авлида докато чакали попътен вятър и по време на десетгодишната окупация на Троя. Под закрилата на Хермес неговите поклонници се отдавали страстно на играта на зарове, като играели дори в светилищата, което често било заклеймявано от риторите и от комика Аристофан.

Много по-късно първите магазини за играчки се появили през 19 век, а първите фабрики за играчки чак в периода на предвоенна Гърция. Куклите били облечени в скъпи дрехи, количките били създадени по модела на известни европейски марки, а писателите Костис Паламас, Пенелопи Делта, Георгиос Дросинис, Григорис Ксенопулос овековечили игрите в своите текстове, пише статия на вестник „Та Неа”, която представя новото издание.

 

Категории: История играчки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus