Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

И Швейцария се обяви за връщането на мраморите от Партенона

17 Април 2014 / 13:04:48  GRReporter
1040 прочитания

Борбата за връщането на мраморите от атинския Партенон, които се намират в Британския музей се прехвърли и на територията на неутрална Швейцария. На две паралелни обсъждания - в политехниката в Цюрих и в университета в Женева швейцарски учени се изказали в подкрепа на връщането на статуите и барелефите, които са обект на 100-годишен спор между Гърция и Великобритания.
    Президентът на швейцарската Комисия за мраморите на Партенона професор Душан Сидиянски препоръчал да не се предявяват съдебни искове към Британския музей (които така или иначе не могат да бъдат защитени юридически в съда), а да се наблегне на културното и уникалното значение на атинския Акропол за европейската цивилизация. Други учени препоръчали да се използва силата на диалога и да се убеди както Британския музей, така и британското обществено мнение в моралното задължение тези творби на изкуството да бъдат върнати в новия Музей на Акропола.
    На обсъждането в Цюрих е присъствал лично посланикът на Гърция в Швейцария Хараламбос Манесис, а в Женева е присъствал консулът Ангелос Ипсиландис, както и много гръцки студенти.

 

Категории: мраморите от Партенона Британския музей Музеят на Акропола Швейцария политехниката в Цюрих университета в Женева
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus