Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хари Потър бие рекорд по продажби и в Гърция

26 Август 2009 / 10:08:32  GRReporter
1718 прочитания

В шестото продължение „Хари Потър и нечистокръвния принц" героят счита, че Смъртножадните се подвизават в Хогуърдс, но Дъмбълдор е прекалено зает с подготовката за удар срещу лошия магьосник Волдемор. И още - малкият магьосник Хари вече е пораснал и среща своята първа любов...

Всяка история за Хари Потър предизвиква шумотевица в Гърция - билетите за филмите се разпродават като топъл хляб, а книгите се поглъщат от рафтовете на книжарниците за нула време след дълги опашки. Разбира се, за да се сдобие някой с билет за филма трябва да си го резервира поне една седмица предварително.

И така, тази вечер неофициално филмът започва прожекции в мултиплекс кината, а от утре започват официалните прожекции на шестия епизод за Хари Потър наречен „Хари Потър и нечистокръвния принц". Книгата вече е пусната по книжарниците от издателска къща „Психойос" и до момента е продала 100 000 екземпляра, което е нов рекорд.

Първите пет филма за малкия магьосник продадоха 2 650 000 билета по гръцките кина, а продажбите на DVD, касети и видео се счита, че е около 1,5 млн., а пък гръцките издатели вече разделят времето на епохата преди излизането на Хари Потър и след нея - в Гърция поредицата на авторката Джоан Роулинг продадоха общо 700 000 екземпляра.

„За мен главната тема на всички серии от поредицата е загубата на невинността" казва Даниел Радклийф, актьорът, който се въплъщава в ролята на Хари. „Когато влезнах в света на Хари всичко ме впечатляваше, беше прекрасно и чисто."

В Атина за премиерата на филма и книгата ще пристигнат актьорите Том Фелтън и Ивана Линч, които играят в ролите на Драко Малфой и Луна Лавууд.

 

Интересно:

Книгите за Хари Потър продадени по цял свят тежат, колкото 25 000 африкански слона.

Книгите са преведени на 67 езици и е втората по продажби книга след Библията с 400 млн. закупени екземпляра.

Авторката Джоан Роулинг печели по 3,5 евро на секунда според списание «Forbes».

 

Категории: КиноХари Потър и нечистокръвния принц
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus