Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гъркът, който създаде виенския Musikverein

31 Декември 2013 / 09:12:18  GRReporter
2304 прочитания

За милиони хора по света Новата година започва освен с всичко друго и с тържествения концерт на Виенската филхармония, който се провежда на Първи януари и се предава от стотици телевизионни канали в целия свят. Малцина обаче са избранниците, които имат щастието да наблюдават музикалното събитие на живо, от Златната зала на Дружеството на приятелите на музиката. Само най-наблюдателните и любопитните обаче знаят, че Дружеството, както и красивата му неокласическа сграда съществуват благодарение на гръцкия бизнесмен и меценат Николаос Думбас.
    Николаос Думбас е роден във Виена от родители, които произхождат от град Серес, северна Гърция. През 1853 се установява в град Татадорф, където купува първата си тъкачна фабрика. С времето предприемачеството му се разширява в различни сфери на индустрията и финансите и той става един от най-заможните граждани на Австро-Унгарската империя. Въпреки че се занимава и с политика - бил е член на долната камара на Австро-Унгарския парламент, по-късно става и пожизнен член на Горната камара на парламента и е таен съветник на императора, той остава в историята с меценатството си в областта на културата.
    Безспорно най-забележителен е приносът на Николаос Думбас в областта на музиката. Не само защото негови лични приятели са били композитори като Ричард Вагнер и Йохан Щраус, който написва в дома на Думбас прочутия си валс “На синия Дунав” и го изпълнява за първи път пред гръцкия си покровител. Думбас е откривателят на Шуберт, чийто ръкописи съхранява и след смъртта си завещава на Виенската библиотека. Но това, с което винаги ще се свързва името на заможния грък е основаването на виенското Дружество на приятелите на музиката и изграждането на прочутата му сграда. Ето един поглед към нейното великолепие:

    Лично Николаос Думбас докладва на император Франц Йозеф за завършването на строежа на сградата, която официално е открита през януари 1870. Тогава той е вицепрезидент на Дружеството на приятелите на музиката, а сградата, която има формата на древногръцки храм е построена почти изцяло с негови пари. В знак на благодарност австрийското правителство кръщава на негово име една от улиците, които водят към Musikverein.
    Златната зала, където всеки 1 януари се провежва тържественият Новогодишен концерт има 1744 места и събира още 300 правостоящи. Освен тържествения новогодишен концерт има и два предварителни концерта на 30 декември от 11 часа и на 31 декември от 19,30 часа. Цените на билетите за представлението на 30 декември се движат между 130 и 380 евро, а тези за представлението на 31 декември - между 25 и 720 евро. За празничкия Новогодишен концерт билетите струват между 30 и 940 евро. И въпреки това е цял шанс да се сдобиеш със желания билет - трябва да участваш в специалната томбола, която Виенската филхармония разиграва всяка пролет за правото да си куиш билет за следващия новогодишен концерт.
    Николаос Думбас умира от сърдечен удар на 23 март 1900 година в Будапеща. Погребан е с държавни почести във Виена, в алеята на музикантите в централното гробище Централ Фрихтоф, редом до Бетовен, Моцарт, Щраус и Брамс.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А ето и нашия новогодишен поздрав с пожелания за много празнично настроение:

Категории: Musicverein Дружество на приятелите на музиката Виенска филхармония Николаос Думбас Тържествен новогодишен концерт Щраус Ричард Вагнер Брамс
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus