Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките корени на Патрик Модиано

09 Октомври 2014 / 16:10:18  GRReporter
1632 прочитания

Френският писател Патрик Модиано е най-новият лауреат на Нобеловата награда за литература. Самият той е роден в парижкото предградие Булон Биянкур, но корените на фамилията му се крият в Солун до началото на Втората световна война.

Фамилия Модиано са сефарадски евреи, настанили се в града през 1492 след като са били прогонени от Испания с декрета от Гранада. Някои от предците на писателя са били равини в солунската синагога.

Модиано оставят на града уникално културно и архитектурно наследство. Присъствието им може да бъде открито на различни места в Солун, но най- известното сред тях е покритият пазар, известен като „Стоа Модиано” („Безистен Модиано”). Пазарът е наречен на името на своя създател – инженера Ели Модиано, който го е построил през 1922.

В града има и друг безистен, който носи фамилията на писателя – „Стоа Саул Модиано”. За Саул Модиано се говори, че е бил може би най-богатият евреин в Солун. Първоначално безистенът построен с идеята да бъде търговски център за времето си. Строежът е продължил между 1867 и 1881. Големият пожар в града през 1917 нанася сериозни щети на постройката, която се възстановява през  1929 по плана на друг Модиано – Карл.

Според гръцки медии разпръснатите вече в целия свят потомци на фамилията се събират в Солун на всеки две години. По този начин те отдават почит на своите предци, утвърждават връзките помежду си и показват на по-младите членове на семейството откъде е започнала тяхната фамилна история. 

Категории: Литература Нобелова награда Патрик Модиано Солун сефарадски евреи фамилия Модиано
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus