Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцка дизайнерка на мебели е сред най-добрите в света

02 Март 2010 / 11:03:03  GRReporter
2008 прочитания

Дизайнерката Елени Кондури, която е от гръцката диаспора в Австралия, е сред 100-те най-добри дизайнери в света, а нейните мебели ще се състеават с произведенията на други 99 дизайнери в конкурса "Brit Insurance Designs of the Year" в Лондон за 2010 г.

Нейната серия от мебели, която избра световноизвестната компния от дизайнери, се нарича Breathe и става дума за мебели за външни пространства. Творбите на Елени Кондури са снимани за повече от 100 списания в целия свят и за тях вече са изписани доста хвалби. Дизайнерката е участвала на изложби в Италия, Америка, Испания, Германия, Англия и в още много държави, отмъквайки със себе си най-ласкателните критики на модните експерти, се казва в статия на електронния сайт Прото тема.

Испанската фирма Celda, немската Ritzenhoff, италианската Kundalini, международната компания Schiavello са част от фирмите, които са поели промоцията на мебелите на гъркинята на световния пазар. Както изглежда нейният талант е признат и забелязан от най-добрите в бранша в целия света.

Елени Кондури е на 33 години и живее в Австралия. Нейната мечта е да сложи подписа си под дизайна на още много предмети, които използваме във всекидневието си. Тя рисува от петгодишна възраст и казва, че обичта й към дизайна се е разпалила още от детските й години. По-късно тя завършва факултета за Дизайн на вътрешни пространства към RMIT и на 22 години започва първата си работа. В тази високо кнкурентна среда, където са се наложили дизайнери с многогодишен опит и връзки на пазара, Елени успява да пробие с фантасмагоричните си мебели, които самата тя казва, че са „парчетата от една мозайка”.

Елени Кондури използва само екологични материали за създаването на мебелите си, в които женствеността на овалите се спречква със строгите линии. Тя самата определя техниката си като „органична женственост”. „Вдъхновяват ме овалите на женското тяло, цветовете на женствеността такава, каквато аз я схващам... Искам мебелите ми да прегръщат човешкото тяло, с женска нежност, удобство и топлота. Искам да създавам мебели, с които хората се свързват емоционално. Защото ако свикнеш с един фотьойл например, ще ти е много трудно да се разделиш с него. Нашата планета се е напълнила с боклуци, предмети, които използваме, не можем да се свържем с тях и в крайна сметка ги изхвърляме. Никога не изхвърляме нещо, което сме обикнали.” Естествените материали и култивирането на обич от човека към предмета, Елени счита, че е нейният най-добър принос към опазването на природата.

 

 

Категории: Актуално дизайн мебели
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus