Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция прекъсна аукцион на антични предмети

02 Октомври 2014 / 11:10:18  GRReporter
1087 прочитания

Мраморна глава на вестоносеца на Олимпийските богове Хермес бе оттеглена от търг, който се организира днес от аукционната къща Bonhams в Лондон. Артефактът няма да бъде изложен за продажба по искане на гръцкото министерство на културата, което се основава на становището на Дирекцията за документация и защита на културните ценности.

Според съобщението на ведомството появата на скулптурата в електронния списък на предметите на аукциона алармирала службите, които поискали тя да бъде отстранена незабавно, като се позовали на законните права на гръцката държава. По-конкретно, главата на Хермес е документирана на конфискувани от гръцките служби снимки. Този факт показва нейния възможен произход и вероятността да е била изнесена от Гърция по незаконен начин.

От аукционната къща Bonhams не само оттеглиха скулптурата от търга, но и осъществиха директен контакт между нейния собственик и гръцкото министерство на културата. Според източници от ведомството главата на Хермес фигурира в списъка на италианеца Джианфранко Бекина, който в миналото е бил замесен в незаконен трафик на антики.

Заслужава да се отбележи фактът, че спирането на търг е възможно само когато са налице убедителни правни аргументи, които доказват, че е било извършено неправомерно действие. 

Категории: История аукцион мраморна глава на Хермес гръцко министерство на културата
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus