Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция и Испания на дуел за филма "Питагор" с Джон Малкович

24 Март 2010 / 14:03:31  GRReporter
2054 прочитания

 

„Все още преговаряме за снимките на филма за Питагор дали ще станат в Гърция – на остров Самос, в Пиндос и Метеора. Но имаме силна конкуренция. Испанците също се борят продукцията да се реализира в тсранат им” казва консултантаката на гръцката компания Ιnkas Film Ρroduction Лилет Ботаци за вестник „Та неа”.

Питагор от Самос наистина предизвиква тези дни един средиземноморски дуел между Гърция и Испания. До последния момент те се съревноват за снимките на филма, който ще бъде продуциран от английската компания Fountain Οf Life Ρroductions, която вече е подсигурила участието на големи актьори наградени с Оскар.

„Испанците вече са гарантирали привлекателни оферти и се надяват да получат продукцията. Но и ние се опитваме да убедим чуждите продуценти да ни я възложат. Затова ще имаме нужда от финансова подкрепа от МИнистерство на културата, което сме уведомили за нашите намерения, но от активирането на местната община в Самос. В крайна сметка, ще натежи не само финасовата част на въпроса, но и други улеснения, които могат да се предложат” продължава г-ва Ботаци и допълва, че „отговорът на британците ще ние известен в следващите две седмици. В момента имаме добри шансове.”

В Самос всички искат филмът да се снима там. „В контакт сме с гръцката компания, която ще поеме продукцията. В момента сме в начална фаза и трябва да организираме престоя и храната за големия екип. Предполагаме, че ще са ни необходими около 150 000-200 000 евро и се надяваме да намерим спонсори” обяснява заместник кметът Никос Ликос.

Във филма „Питагор: портикът на светлината” под режисурата на Раул Руиз ще участват Джон Малкович, Софи Марсо, Бен Кингсли, Кристин Скот Томас, Рейчъл Вайс, Брендън Фреизър. Очаква се, че те ще изпълнят ролите на героите от книгата „Питагор от Самос” на известната писателка Мия Шребер.

В Гърция са снимани и много други международни продукции, които станаха блокбъстери като „Безкрайна синева” на Люк Бесон, мюзикълът „Мама мия” с Мерил Стрийп, „Лара Крофт” с Анджелина Джоли, „Мандолината на капитан Корели” с Никълъс Кейдж, които представят страната по най-добър начин в чужбина. Филмът „Мандолината на капитан Корели”, който беше сниман през 2000 г. в Кефалоня подейства много добре на острова ни. Особено през лятото, когато бяха снимките, стана лудница! Оттогава потръгнаха нещата... в следващите три години имаше голямо увеличение на туризма. Идват и гърци, и чужденци и казват, че са научили за красотите на острова от филма” казва кметът на Сами Манолис Ксенакис-Валетас.

„Но направихме грешка – предишните общинари не запазиха декорите и костюмите от филма, за да направим музей. Така че не остана нищо, което да напомня, че тук е бил сниман този хубав филм” твърди кметът, който дава съвети на жителите на Самос, които претендират за снимките на филма за Питагор: „Те имат по-добра инфраструктура, повече хотели от нас. Така че да се постараят да използват преимуществата си. Ще трябва да обслужат перфектно екипа и да се уважават взаимно. И разбира се, да не ударят в цените туристите, които ще дойдат след прожекципта на филма, за да не им се върне бумеранг.”

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus