Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция е готова да върне костите на Самуил

17 Февруари 2014 / 16:02:51  Анастасия Балездрова
2363 прочитания

Съвсем скоро преговорите между гръцкото и българското правителство за връщането на костите на цар Самуил в България се очаква да завършат с положителен край. По думите на журналиста от вестник Катимерини Ставрос Дзимас, те се извършват в много позитивна атмосфера , тъй като желанието за уреждането на въпроса е взаимно.

Опитите на България за връщането на костите на Самуил датират отпреди 10 години. Интересът на София се е засилил през последната година, понеже на 6 октомври ще се навършат 1 000 години от неговата смърт.

В замяна Гърция иска да й бъдат върнати няколко стотин византийски ръкописа, които са били взети по време на Първата световна война от манастири в Северна Гърция. „След подписването на Ньойския мирен договор през 1920 България върнала взетите от манастира на Тимиос Продромос ( Свети Йоан Кръстител) икони и църковни съдове, но не и над 400-те ръкописа, които са били взети от манастира на Панагия Икосифиниса (Света Богодорица – Икосифиниса) до Серес”, разказа Дзимас пред GRReporter.

По думите му някои от тях са причината за колебания от страна на България. „Те не се изразяват от правителството, а от някои кръгове на учени и интелектуалци, които не биха искали ръкописите да бъдат предадени от сантиментални съображения”, поясни журналистът. На няколко от ръкописите съществуват части, написани на български език и според непотвърдена информация гръцката страна обмисля възможността да ги премахне от искането си и те да останат в България. „Според друга информация е вероятно двете страни да подпишат договор, по силата на който България да получи копия на ръкописите и да има правото да ги излага в изложби”. След завръщането си в Гърция оригиналите няма да станат експонати в изложбата на някой музей, а ще бъдат върнати на манастира, на който принадлежат. Според статията на Дзимас ръкописите се намират в Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” в София.

Костите на легендарния цар на българите Самуил са намерени през 1969 от професора в Солунския университет Аристотел Николаос Муцопулос. По време на разкопки на базиликата Агиос Ахилиос (Свети Ахил) на едноименното островче в малкото Преспанско езеро до гроба с мощите на светеца той намира четири „видни”, както ги определя пред журналиста, саркофага. След редица научни и исторически изследвания Муцопулос стига до извода, че това са останките на цар Самуил и негови близки родственици. Впоследствие тази негова позиция се подкрепя от български експерти, които изследвали костите.

Разкопките се провеждат  с финансиране от страна на катедрата на Муцопулос в Солунския университет. Така костите на българския владетел се съхраняват в неговата лаборатория в продължение на десетилетия. Дзимас твърди, че в момента те се намират във Византийския музей в Солун, където са предадени за съхранение. GRReporter потърси потвърждение от страна на музея, но безуспешно. „Аз също се опитах да засека данните, но не получих отговор от музея. Но информацията, която получих е напълно достоверна. Костите се намират там от поне две години”, заяви категорично той без да назовава източника си.

В изявленията си пред GRReporter Ставрос Дзимас подчерта няколко пъти, че разговорите за размяната на ценните реликви се водят в много позитивна атмосфера. По думите му това се дължи в много голяма степен на отличните връзки на откривателя – професор Николаос  Муцопулос  с България. Фактът, че той е доктор „Хонорис кауза” на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” доказва това. Според Ставрос Дзимас, съвсем наскоро Муцопулос е бил в София по нареждане на гръцкия премиер Андонис Самарас.

Снимка от постоянната експозиция на Византийския музей в Солун

В статията си журналистът цитира скорошни изявления на председателя на фондацията „Българска памет” д-р Милен Врабевски, според които гръцката страна е изявила готовност да върне костите на Самуил още преди шест години и е поискала в замяна църковните ръкописи.

GRReporter поиска становището на фондацията. Отговорникът за връзките с медиите Емил Маринов  ни информира, че на въпросите може да отговори само председателят Милен Врабевски, който не се намира в София поради пътуване в чужбина. Във вторник се очакват неговите отговори във връзка с хода на преговорите за размяната на историческите реликви.

Реализирането на размяната се очаква да провокира реакции в Република Македония, където тече подготовката на мащабна филмова продукция за цар Самуил. В нея той е представен като „създател на първата македонска – славянска държава през 11-ти век”. 

Категории: История цар Самуил кости църковни ръкописи размяна на реликви професор Николаос Муцопулос Византийски музей в Солун
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus