Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Футболно представление краси Международния танцов фестивал в Атина

04 Юли 2010 / 20:07:16  Емануела Карастоянова
1637 прочитания

 

В ритъма на Мондиал се движи тазгодишният международен танцов фестивал в Атина. ATHENS INTERNATIONAL DANCE FESTIVAL се провежда за 8-мо поредно лято, а атмосферата в него този път е по-различна поради присъствието на  “A dance Tribute to the Art of Football”.  Представлението е на известния хореограф   Jo Stromgren и показва най-популярния спорт, футбола  и  идеите на човека свързани с него. Норвежкият хореограф оборва митовете и предразсъдъците за превъзходството на една танцова група пред  група футболисти и силно критикува измисления  конфликт между тях.  Силен акцент е езикът на тялото, с което танцьорите си служат.

Различен вид танц и изразяване на емоции предлага театралната и  танцова група OKTANA. С  представлението Dressed-Undressed  OKTANA изразява  скриването и разкриването. Човешкото тяло е ту красив предмет , ту източник на грозота. Виновен за това е процесът на преминаване и остаряване. Хореограф на танца е гъркът Константинос Ригу, героите са двама мъже без...  личност. Облечени в дрехите на съвременната действителност, те се събличат като на сцената остават две голи тела, които се опитват да избягат, но не успяват. Залата е празна и с поразяваща тишина.

Във  фестивала тази година участва и Ballet Junior de Geneve.  Танца, който те представят символизира хаоса и несигурността, в които живеем. Главен мотив се явява нуждата от обединение и противопоставяне на прерастващите ни проблеми. Според хореографа Андонис Фониадакис нуждата изразява всеки един от нас по отделно и всички нас заедно като цивилизация. Силата на човека се явява в гласа, с който изразява емоциите си. Гласът  изразява страх, агония и ярост, но и възможността на всеки един от нас да надскочи себе си когато е нужно. Групата се бори с конформизма и установения ред. Това е едно ново представление на Фониадакис и е озвучено от гласовете на Мередит Монк, Диаманта Галас и Марина Розенфелд.

 Gelabert Azzopardi Companyia de Dansa от Испания участват с представлението “Sense Fi /Conguassabit”. Танцът се характеризира от програмирани паузи и продължения, които създават своеобразен ритъм и динамика на сцената. Танцьорите на моменти танцуват и под звуците на Хендел. Folkwang Tanzstudie пък участват с представлението “Frauenballett”. Негова  хореографка е известната  Susanne Linke. Linke е една от най-значимите личности на немския съвременен танц. През 1981 година тя създава „Frauenballett”, женски балет-постановка. Представлението отбелязва огромен успех и прави пътешествие из цял свят. Ето, че тази година дойде е и в Гърция.Танцови групи от цял свят започват да включват  в програмата си този вид балет. През 2010 година Linke обновява делото си за да го представи по време на “2nd Biennale Tanzausbildung”. В този вид тя го поднася днес и на гръцката публика.

Henrietta Horn участва с представлението “Schimmer”. През 1999 година тя прави хореографията на представлението “Solo”, което до ден днешен е любимо както на немската така и на публиката по цял свят. Танцьорите са показали творчеството си в Европа, Азия и  Африка.”Schimmer”е първото представление на хореографката  след „Solo”.

В ATHENS INTERNATIONAL DANCE FESTIVAL тази година участва и гръцката танцова трупа Aerites Dance Company. Трупата представя представление със заглавие “d.opa” (dopamines of post Athenians). Хореографката Патрисия Аперги чрез танц се опитва да намери отговор на въпросите: „Още колко опа трябва да кажат гърците за да станат, колко допамина трябва да вземат за да се почувстват горди, още колко история трябва да прочетат докато се усмихнат, интересува ли ги миналото за да могат да живеят настоящето и след колко поколения кръвта става вода? Аперги пита дали има специална ДНК, която да отговаря за танца и ако да къде и и в какво се изразява тя?

 

 

Информация за билети:

10.00-14.00 на тел.210 36 12 920

18.00ч.-21.00ч. на тел. 210 32 35 353

Гази, ул. Пиреос 100

Категории: международен танцов фестивал Атина представление футбол
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus