Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Фотоизложба представя разцвета на Смирна преди малоазиатската катастрофа

25 Септември 2012 / 19:09:53  Анастасия Балездрова
1690 прочитания

Усмихнати хора на семейни портрети, спортни отбори, оперни постановки в театъра на града, красиви и богати къщи на крайбрежния булевард, училища и университет. Така изглежда Смирна (днес Измир) – едно от най-богатите търговски пристанища в Средиземноморието преди гръцко-турската война, завършила с подписването на Лозанския мирен договор и размяната на населението между Гърция и Турция.

Тази година се навършват 90 години от онези събития, останали в гръцката историческа памет с името Малоазиатска катастрофа. По този повод в Главния секретариат за информация бе организирана фотоизложба със снимки от времето преди разрухата на войната. Фотосите показват икономическия и културен разцвет на гърците в Смирна и дългогодишното и мирно съжителство с техните съграждани от турски, арменски, еврейски и западноевропейски произход.

 

„С тази изложба искаме да покажем как е изглеждала Смирна преди малоазиатската катастрофа. Процъфтяването й в областта на културата, икономиката, спорта, литературата и образованието. Искаме да покажем как са живеели нейните жители, къде са пазарували и всичко, свързано с живота преди катастрофата. Все пак почти половината от снимките показват и последствията на войната през 1922. Но въпреки това основната ни цел беше да покажем красотата, отколкото лошите спомени, които носи това събитие”, каза за GRReporter началникът на фотографския архив на Главния секретариат за медиите Янис Кусулас.

Сред снимките се отличават стадиона на местния отбор Паниониос, впечатлителният театър и красивите сгради. След това идва пожарът и началото на изселването.

„Гърците от Мала Азия са подействали като животворна инжекция на гръцкото общество. Посланието на изложбата е, че трябва да помним историята си, примера на тези смели хора и да носим в съзнанието си, че след катастрофата идва възраждането”, заяви говорителят на гръцкото правителство и потомък на бежанци от Мала Азия Симос Кедикоглу на откриването на изложбата.

Изложени са общо 72 снимки, 70 от които са собственост на фотографския архив на секретариата за медиите.

„Съществуват няколко снимки без никакъв надпис на гърба и не знаем кой е техният автор. Ние обаче ги показваме и не мисля, че правим нещо лошо. Но от изложените общо 72 снимки 70-те са собственост на Главния секретариат за медиите”, поясни Янис Кусулас.

Изложбата ще продължи до 29 септември и може да се посещава всеки ден от 09:00 до 16:00 в партера на Главния секретариат за медиите (Франгуди 11 и Ал. Панду, Калитеа).

Категории: История фотоизложба Смирна малозаиатска катастрофа гръцко-турска война
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus