Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Фотографска поема за изгубената Гърция

23 Май 2013 / 17:05:12  GRReporter
1043 прочитания

Поглед в миналото дава изложбата “A Greek portfolio – 50 години по-късно” на американския фотограф от гръцки произход Константинос Манос, която музеят Бенаки представя от 22 май до 25 август в Атина.

Фотографът е роден в град Колумбия, щата Южна Каролина в семейството на гръцки емигранти през 1934. На 13-годишна възраст той се записва в училищния клуб по фотография. По-късно влиза да следва английска литература в университета на своя щат и успоредно работи като фотограф на Бостънския симфоничен оркестър. През 1961 младият мъж за първи път посещава Гърция, за да потърси корените си. Той обикаля с фотографската си камерата страната и запечатва истинското лице на тогавашна Гърция. Резултатът от това лично пътуване бива публично представен през 1972, когато издава книгата “A Greek Portfolio”.

През 1963 той става член на международната новинарска агенция Magnum. Днес негови фотографии присъстват в постоянните колекции на музеи като Музея на модерно изкуство в Ню Йорк, Института по изкуство в Чикаго, Музея на изящните изкуства в Хюстън, музея Бенаки в Атина и Bibliotheque Nationale в Париж. През 2003 Манос е награден с отличието Leica Medal of Excellence Award за цветните си снимки и дългогодишния си принос към American Color.

Първата част на изложбата представлява селекция от снимки от книгата на фотографа “A Greek Portfolio”. В нея той представя своя поглед на приятелски настроен наблюдател, който се е потопил в всекидневието на гръцката провинция. Изборът на снимките принадлежи на Янис Диму. Във втората част на изложбата, посетителите ще могат да видят 219 фотографии, които са заснети през 60-те години на миналия век, но са останали непубликувани. Фотографиите кристализират ефимерните мигове на деня с прост и почти аскетичен начин, в който прозира много нежност. Местните критици подчертават, че работата на Манос дава възможност на младите фотографи да погледнат от нов ъгъл гръцката провинция.

“Като творбите на големите поети, фотографиите на Константинос Манос имат неизменима стойност във времето. В тях откриваме епични измерения, дори в най-скромните явления на живота, присъщи на връзката на човека с неговата среда”, казва ръководителят на музея Бенаки Ангелос Деливорриа. Фотографиите на Манос носят не само естетически заряд, а имат етнологическа и историческа стойност. Те са запазили оригиналния дух на Гърция от средата на 20-век, преди масовият туризъм и индустриализацията да промени завинаги лицето на страната.

Категории: Двет музи фотография изложба Константинос Манос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus