Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Фотографията като терапия за наркозависимите

01 Юли 2013 / 14:07:18  GRReporter
2261 прочитания

Симона Пенева
  

„Една година практикувам фотография и вече не съм същият човек !”- бяха думите на Солонос Малкас, един от петнайсете участици в изложбата „През бистър поглед”, организирана от Центъра за социална и професионална интеграция OKANA. Отишъл за помощ и желание да излекува своята зависимост от наркотиците, Солонас открива своята страст и започва активно да се занимава с фотография. Снимките му са толкова реалистични, че все едно оживяват пред очите на посетителите. Черно-бели пейзажи от Атина, отражение на балони в улична локва, картини от всекидневието на столицата са малка част от произведенията му. Видим беше и неговия ентусиазъм и мотивация, които доказват ефикастността на този нов вид терапия. Участникът признава, че би се занимавал и професионално с фотография. Той е член и на клуб „Като светлина”, създаден през 2001. 

  

Солонас е един от участниците фотографи, но на изложбата са представени и ръчно направени бижута в най-различни цветове, украсени с мъниста и в разнообразни форми. Фотосите и бижутата са двете дейности на участниците в програмата, представени на изложбата. Освен тях обаче,организацията OKANA предоставя възможност на хора, търсещи подкрепа по своя път на излекуване от зависимостта си от наркотиците, да посещават клас по компютри или по журналистика.
    

Специализираният център за социална и професионална интеграция на OKANA е създаден през 2000 година и организира творчески семинари за оползотворяване на свободното време както и програми за професионално обучение, някои от които са субсидирани от държавата. Тези дейности се посещават от лекуващите се не само по време на терапията им, но и във фазата на социалната им интеграция. Липсата на професионален опит и специализация като последствия от ранното напускане на училище са главни фактори за голяма част от проблемите, с които се сблъскват членовете на терапевтичните програми.
    Главна цел на центъра е да попълни пропуснатите знания, да развие уменията на участниците в професинален и социален план и да ги подкрепи в тяхното приобщаване, тъй като това е основна предпоставка за профилактиката на заболяването. 70 души посещават програмите, на тях им се предоставя помощ и индивидуални консултации, за да си намерят работа. Когато постъпват, те сами заявяват своя избор на област, която ги интересува най-много и с която биха искали да се занимават занапред.  От центъра се стремят възможно най-често да удоволетворят техния първи избор.
    Изложбата е предназначена както за хора, които се нуждаят от терапия, така и най-вече към бизнесмени, които могат да инвестират в участниците и да им предложат работа. Центърът се подкрепя и от Европейския съюз.

 

 

Категории: фотография терапия за наркозависими OKANA пейзажи от Атина изложба
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus