Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Феята” на Янис Лацис обикаля отново Аргосароническите острови

10 Септември 2013 / 11:09:59  GRReporter
1491 прочитания

63 години след първото си пътуване в Аргосароническия залив корабът „Нерайда” („Фея” – б.а.) на легендарния гръцки корабовладелец Янис Лацис ще отплава отново по маршрута, който е обслужвал. Корабът ще се завърне по познатите пристанища, но този път като плаващ музей и обещава на пътниците пътуване в миналото.

То ще започне на 14 септември и ще продължи 15 дни. „Нерайда” ще се отправи към традиционните си дестинации – Спецес, Ермиони, Идра, Порос, Метана и Егина, като на всяка от тях ще остава по няколко дни, за да могат желаещите да го посетят и разгледат. Програмата е следната:

Спецес –  от 14 до 17 септември

Ермиони – от 17 до 19 септември

Идра -  20 - 21 септември

Порос - от 22 до 24 септември

Метана - 24 - 25 септември

Егина - от 26 до 29 септември, без да са изключени промени в датите, поради промени в метеорологичните условия.

„След края на пътуването „Нерайда” ще се върне в Елевсина, където също ще бъде отворен за посещения”, заявиха от фондация „Йоанис С. Лацис за GRReporter. Програмата за посещенията в региона на Атина все още не е обявена.  

Интересен факт за „Нерайда” е, че корабът е бил използван в холивудската продукция „Момчето върху  делфина”, заснет през 1957 с участието на София Лорен. Днес на него са изложени снимки и предмети, свързани с неговата история, а в предната част има отделно помещение, посветено на живота на Янис Лацис.

От фондацията разказват, че опитите да превърнат кораба в музей са започнали още през 2010 и процесът е бил изпълнен от бюрократични спънки. Проектът е бил финансиран изцяло от фондация „Йоанис С. Лацис”, а посещенията ще бъдат безплатни.

Историята на „Нерайда”

Корабът е построен през 1939 в град Фюме (днес Риека) в западната част на Хърватия. Първоначалното му име е „Лаурана” и от 1939 до 1941 транспортирал пътници в северната част на Адриатическо море. През 1941 бил превърнат в спасителен кораб и използван като такъв от  Италия по време на Втората световна война. През 1943 бил превзет от английския военен флот в Тунис, но продължил да плава под италиански флаг със седалище в столицата на Малта – Валета.

През 1946 английското правителство продава кораба на малтийска компания и за няколко години той пренася товари по маршрута Малта – Сиракуза.

Янис Лацис го купува през 1949. Следва ремонт и корабът е кръстен официално през април 1950 от тогавашния гръцки премиер Николаос Пластирас. Публикации от онова време пишат, че по време на пътуването било проведено открито гласуване за името на кораба. Всеки от поканените написал своето предложение на лист хартия. Въпреки че повечето предложения били за името „Ели”, в крайна сметка надделяло името „Нерайда”, което било свързано с Идра. Островът бил родно място на Пластирас и церемонията по кръщаването на кораба била проведена там.

След това и до 1970 корабът пренасял пътници и товари до различните дестинации в Аргосароническия залив. Пътуванията били всекидневни с начална точка пристанището в Пирея. Всяка сряда маршрутът бил удължаван до Леонидио, а всеки петък – до Монемвасия на Пелопонес.

„Нерайда” е „участвал” в много гръцки и чуждестранни филмови продукции (вижте тук трейлъра на „Момчето върху делфина” със София Лорен), а на палубата му са били посрещани политици и хора на изкуството.

За времето си корабът е бил смятан за най-важната инвестиция на Янис Лацис, който е имал други два, по-малки по размер кораби. Той бил особено привързан към „Нерайда” и според съвременници понякога дори не искал пътниците да плащат за билетите си и ги превозвал безплатно.

Това е и основната причина „Нерайда” да не последва съдбата на всички стари кораби, въпреки че е спрял да плава още през 1974. През 2007 семейство Лацис решава да го транспортира с друг кораб за ремонт в Хърватия, който продължава около три години.

В същото време две групи от изследователи започват да събират материали за живота и делото на Янис Лацис в Гърция, Швейцария, Египет, Саудитска Арабия и други държави. Колекцията достигнала 7 000 снимки, 2 000 от които били прехвърлени в електронен формат. Сега те ще могат да бъдат разгледани по време на посещенията на палубата на „Нерайда”. От фондацията също са издали книга, която носи името на кораба и представя делото на капитан Янис Лацис. 

Категории: История кораб Нерайда фондация Янис С. Лацис плаващ музей
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus