Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: implode(): Invalid arguments passed in /var/www/html/grreporter/sites/all/themes/grreporter_new/template.php on line 853.
  • user warning: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near ') AND tn.nid != 5959 ORDER BY n.nid DESC LIMIT 5' at line 1 query: SELECT DISTINCT(n.nid), n.title FROM node n INNER JOIN term_node tn ON n.nid = tn.nid WHERE tn.tid IN () AND tn.nid != 5959 ORDER BY n.nid DESC LIMIT 5 in /var/www/html/grreporter/sites/all/themes/grreporter_new/template.php on line 853.

Евтина лятна почивка е мечтата на всеки турист

25 Юни 2010 / 22:06:49  Емануела Карастоянова
2408 прочитания

 

Един от главните източници на доход за Гърция, туризмът това лято е обречен на борба в „тежка категория”. Както можеше да се очаква кризата  в страната даде своето отражение и в тази „чувствителна” област. В атмосфера на хаос и безпаричие, а напоследък и блокирани пристанища доходите на туристическите агенции спадат застрашително. Губят се работни места и... туристи.

Въпреки че цените на хотелите в Атина и Солун спаднаха с 12% и19% в сравнение с юни миналата година съответно, агенциите вече алармират за значителен спад в оборота си. За Халкидическия полуостров например периодът се очертава като най-трудния от последните години. Спадът в оборота в сравнение с миналата година възлиза на 30%.

Не така седят нещата обаче с почивката на островите. По данни на сайта за сравняване на хотелски цени  www.trivago.gr цените на хотелите на гръцките острови са се покачили средно с 5% от месец май. Така през юни месец за стая в хотел на остров Родос желаещите да почиват ще трябва да платят средно 77 евро, на остров Миконос  113 евро, на Скиатос 83 евро, на Парос 94 евро, на Наксос 65 евро.

За ситуацията в Атина и за това къде и как пътуват столичани тази година разговаряхме с Хрисис Ватикиоти, managing director на туристическа агенция ARMA. „Тази година не може да се сравни изобщо с миналата. Ние сме стара агенция, от 1967 година. Наблюдавала съм много ситуации на пазара през всичките тези години.  Фирмите не са се разклатили още. Тези, които са загазили най-много са загазили поради две причини. Първата е интернет, втората е кризата. Представете си, че ние  преди всяка Коледа, Нова година,  Великден и т.н. продавахме около 60-90 пакети. Говорим за семейства или двойки. Не за 60 човека. Тази година на Коледа и Нова година с голям зор продадохме 9.  А на Великден само 4. Няма търсене вече. Никой не идва да ни пита какво предлагаме, какви оферти имаме. Макар и само един въпрос да ни зададе. Ще ви дам един пример. Миналата година по това време всеки ден събирахме около 30 хиляди евро. Днес събираме около 6 – 7 хиляди... Няма търсене.  Търсят се круазиери, но боязливо. Имахме едни клиенти, които закупиха пакет и като се върнаха ни казаха, че никак  не са доволни. Било е много бедно. Имало е  храна, но не разнообразна. Тази 3 дневна круазиера струваше 256 евро. Очевидно организаторите са се опитвали по някакъв начин да намалят разходите си. Това можеше да се види и в персонала. Това беше един гръцки кораб, на който освен капитана, никой не говореше гръцки.”

За това какво се случва напоследък с гърците Хрисис Ватикиоти коментира: „Като цяло се забелязва една упадаща тенденция в манталитета на гърка. Завлададял го е страх и съмнение. Не смятам, че няма пари. Има, но е много „прибран”. Гледа да има не само за днес, но и за други ден. Разбира се, това е логично, но не чак до такава степен. Не смятам, че нещата са чак толкова зле. Освен това гъркът има някои вредни навици. Едни живеят на гърба на други и ето, че сега се образува този „воал” от страх. Смятам все пак, че нещата са пресилени.... Иначе гърците пътуват към всички острови. Парос, Миконос, Санторини. И Крит и Йонийските острови се търсят. Търсят се обаче добри оферти. Ако няма такива хората си тръгват и мислят какво да правят. Идват пак и питат няма ли по-евтино и тн.”

Служител на Vip Travel пък ни каза: „Вече се усеща кризата, но не знаем доколко тя ще повлияе на ваканционните летувания. Не са чак толкова скъпи пакетите ни. Имаме доста изгодни оферти. 4 нощувки на остров Санторини за 130 евро със закуска. Офертата важи до 15, 20 юли. На остров Парос имаме оферта за 4 нощувки и билети за кораб на обща цена 149 евро.  Къде ще намерите по-евтино?” По думите на Панайотис търсене имат почти всички острови:  Парос, Санторини, Миконос, Крит, Ко, Родос, Скиатос, Скопелос, Левкада, Закинтос, Кефалоня. Той смята, че Гърция не е скъпа, особено тази година. Но „когато искаш да имаш качество трябва и да платиш”- твърди и ми разказва болезнени истории за излъгани германци и англичани. „От Англия например е много по-евтино да си купиш пакет отколкото от тук. Появи се вече дори феноменът гърците да резервират хотели в Гърция от Англия. По-евтино е. Всичко става по интернет с кредитна карта. Плаща на туристическата агенция в Англия, тя му праща ваучера и той отива на Санторини за 10 дена. Това е една много голяма рана за гръцките туристически агенции. Въпросът е обаче какво получава туристът за тази цена... Ето, днес имах един разговор с приятел, който ми  каза, че група германци са дошли на Родос. От агенцията в Германия им казали „каквото ядете и пиете е платено”. Но в крайна сметка всичко било ужасно и никой не е останал доволен.  Еми с такива ниски цени  какво са очаквали да получат? Така е и с Англия. Наистина е много евтино, но качеството е възможно най-ниското. Лъжат ги, какво си мислите? Много неща пишат само за да хванат клиенти. На англичанина в офертата му казват, че ще яде шницел, а му сервират четири малки кюфтенца. Цените им може и да са по-ниски от нашите, но къде ги карат хората?  А мислите ли всъщност, че тези, които пътуват знаят къде отиват?” – задава почти реторичен въпрос Панайотис...

 

 

 

Категории: туризъм ваканция Гърция острови туристически агенции криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
Още от ""
blog comments powered by Disqus