Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейското изкуство гостува на Атина

16 Октомври 2011 / 15:10:21  GRReporter
1467 прочитания

Благодарение на тази голяма изложба-посвещение публиката ще има шанса да преживее отново очарованието на умния, чувствителен, нахален и винаги тъжен образ, на легендарния Чарли.

Посвещението на прочутия актьор, сценарист, режисьор и композитор, включва изложба,  представена в галерията на Black Duck, на дрехи и аксесоари, вдъхновени от онази епоха, както и ежедневни прожекции на негови филми, от едно колекционерско издание на “Алтернативен кръг”, включващо 36 от най-добрите моменти на Чарли Чаплин в комплект от 10 DVD-та: Чарли Чаплин като пияница или мечтател, или каквото друго можете да си представите, с невинния му поглед, тромавата игра с бастуна и неговата наивност.

По-конкретно, посвещението включва прожекции на филми на Чарли Чаплин от обяд до вечерта в бара на Black Duck, изложба в галерията на дрехи и аксесоари от периода между двете световни войни, изложба на снимки на Чарли Чаплин в помещенията на Black Duck, музика на живо с импровизации от изтъкнати музиканти, които ще свирят соло, дуети и трио по време на прожекциите.

И накрая, предвиждат се музикални посвещения от диджеи, отнесени към епохата на прочутия актьор (Scot Joplin, Duke Ellington, Glen Miller, Dixieland period, Art Tatum), но и композиции на самия Чаплин, които ще съпровождат филмите.

Няколко думи за Чарли Чаплин

Сър Чарлз Спенсър Чаплин-младши е роден на 16 април 1889 г. и умира на 25 декември 1977 г.Първата световно призната фигура на киноизкуството, по-известен с умалителното Чарли, а в Гърция с прякора Шарло (трагикомичен образ с широки панталони, къси мустаци, изтъркани обувки и характерния бастун, образ, създаден от самия него и използван в редица малки комедии на нямото кино в периода 1912-1918).

Самият той не само изпълнява главната роля, но също така е сценарист, режисьор и композитор на филмите си. Световното признание идва след пълнометражните му филми «Модерни времена», «Великият диктатор», «Светлините на града», «Мосю Верду», “Хлапето” и други, които го поставят редом с най-значимите творци на седмото изкуство.

През 1952 г., в апогея на Студената война и Черния списък, той изпада в немилост заради левите си политически убеждения. На път за Лондон научава за решението на американското министерство на правосъдието да отнеме визата му и съответно правото на завръщане. След това остава окончателно в Европа и по-конкретно във Вьове, Швейцария, където умира на 25 декември 1977 г.

През това време пътува до Америка само веднъж, през 1972 г., за да получи специалната почетна награда “Оскар” за приноса му в седмото изкуство, при което присъстващите го възнаграждават и с най-дългите аплодисменти в историята на наградите. Американският институт по кинематография го поставя на 10 място в списъка с 25-те най-големи звезди на всички времена.

Допълнителна информация: Black Duck Multiplarte, Христу Лада 9а, тел.: 210 3234760, www.blackduck.gr . Изложбата ще продължи до 27 октомври.

Изложба в The Art Foundation

The Art Foundation, вярна на мисията си да развива диалога между творци, критици и публика, организира в сътрудничество с Посолството на Испания и Института “Сервантес” групова изложба, посветена на последните тенденции в съвременното испанско изкуство. Тази оригинална изложба под надслов “Рибата и гостът” може да бъде разгледана до 6 ноември.

Деветимата автори на изложбата са възпитаници на Школата за изящни изкуства в Гранада, където в миналото са завършили някои от най-изтъкнатите андалуски творци. Всеки художник е оформил една от деветте стаи на изложбената площ, без обаче да налага някаква конкретна тема. Както обяснява и уредникът на изложбата Пабло Бертал «става дума за запознаване с художествените проекти на група творци, учили в един и същ университетски център и чиято единствена обща черта е качеството на работата им».

Макар че повечето творци се занимават с живопис, някои от тях са избрали да представят видео инсталация, с обещание за едно по-голямо разнообразие от техники в бъдеще.

И така посетителите на изложбата биха могли да получат представа за съвременната художествена действителност в Испания чрез творбите на Анхелес Агрела, Пабло Капитан, Πалома Гамет, Μариса Мантигия, Хоакин Пеня Торо, Χосе Пиняр, Μигел Анхел Торнеро, Αлехандро дел Вайе и Сантяго Иданиет.

Допълнителна информация: The Art Foundation, Норману 5, Μетростанция “Μонастираки”, тел.: 210 3238757, www.theartfoundation.gr .

Изложбата ще продължи до 6 ноември. Работно време – понеделник-събота от 13:00 до 00:00 ч., неделя - от 14:00 до 00:00 ч.

 

 

Категории: изложба посвещение Чарли Чаплин Black Duck The Art Foundation испански художници
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus