Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейска награда за римски археологически обект в Пелопонес

22 Март 2014 / 14:03:10  GRReporter
1102 прочитания

Награда за културно наследство на Европейския съюз Europa Nostra 2014 беше присъдена на гръцкия проект „Сводест римски строеж в Пелопонес”. Проектът се базира на десетилетно проучване на д-р Паоло Вити, архитект-реставратор от Рим, относно строителните методи, използвани в Пелопонес в продължение на 400 години от 1 век пр.Хр до 300 г.сл.Хр.

Победителите са 27, избрани между 160 предложения от 30 страни, са почетени за постиженията в 4 областиЛ реставрация проучване, специални услуги и образование.

Церемонията по връчването на наградите ще се проведе на 5 май в Бургтеатер във Виена под егидата на Президента на Австрия Хайнц Фишер. Андрула Василиу, европейски комисар, отговаряща по въпросите на образованието, културата, езиковото многообразие и младежта, и оперният певец и президент на Europa Nostra Пласидо Доминго ще раздадат съвместно наградите.

Шест от победителите ще спечелят Grand Prix и ще получат по 10 000 евро, а още един от тях ще получи наградата на публиката, която ще избере победителя чрез гласуване в интернет. Наградата на ЕС освен че почита работата за културното наследство, има за цел да промотира умения и високи стандарти за качество в областта на реставрацията.

„Политическото наследство на Европа е едно от ценните ни съкровища. Създава мостове между миналото и настоящето, стимулира развитието, подпомага общественото приобщаване и привлича на туризма. Но много от тези произведения на изкуството и човешката изобретателност, които предадат красотата на вековете все по-често са засегнати. Тяхното оцеляване зависи от дългосрочните инвестиции в реставрацията и поддръжката им” каза комисарят Андрула Василиу.

„Постиженията тази година показват, че дори в трудни икономически условия  проектите на културното наследство могат да мобилизират талантливите и страстни хора и за осигуряване на подкрепа от публични и частни източници” добави Пласидо Доминго.

 

Категории: Europa Nostra европейски награди културно наследство археологически обект в Пелопонес
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus