Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Еротична живопис в музея Бенаки

26 Ноември 2014 / 12:11:36  GRReporter
2117 прочитания

В една «Апология на живописта» художникът Павлос Самиос представя за първи път творбите, създадени от него през последните 4 години, както и подбор от картини, които разкриват целия му творчески път и отразяват темите, занимавали го през годините в индивидуалните му изложби.

Включвайки характерни произведения на художника от първите му години на творчество, от периода, прекаран в Париж, както и от 90-те и 2000-те години, ретроспективната изложба, озаглавена „Апология на живописта“ ще бъде открита на 26 ноември, от 20.00 ч., на улица „Пиреос“ в Музея Бенаки. Картините са от личната колекция на художника, както и от частни колекции.

Художникът, неговият модел и голотата в историята

В последните си произведения Павлос Самиос преминава към нови теми и често рисува в голям размер. В първата част: «Художникът и неговият модел», той ни развежда в личното си работно място, където спомените от древността го заливат. Символи като богинята Афродита или една римска глава му правят компания, докато рисува.

В следващата част на тема «Голотата в историята», Павлос Самиос посещава ателиетата на велики худοжници и представя едно изследване върху женското голо тяло, което разглежда не от естетическа гледна точка, а като вечен символ на еротиката и съзиданието. Твърдо вярвайки, че еротичното води до върховни мигове на   художествено въздигане и завършеност, Павлос Самиос „нахлува“ в ателиетата на велики творци като Ел Греко, Тинторето, Пикасо, Тициан, Енгър, Мане, и се среща с техни върхови творби, които човек може да открие дълбоко в неговите собствени картини.

Съвременното женско голо тяло «се среща» със съответните женски фигури от други епохи в едно и също произведение, в един художествен разговор, който излиза извън рамките на времето и показва голотата като вечен символ на младостта и страстта. Това са например богинята Афродита, която съжителства в една и съща картина с фигурка от Кикладската култура, или „Госпожиците от Авиньон“ на Пикасо – с едно съвременно женско голо тяло.

Това е един вид отдаване на почит от страна на Павлос Самиос към художници, които са му повлияли, и които придължава да смята за свои учители, съчетано със спомени от гръцката древност. Една изложба, в която художникът преминава през времето и го напоява със своето собствено вдъхновение.

Тематична монография

Едновременно с изложбата издателство „Милитос“ пуска на пазара монография, посветена на творчеството на Павлос Самиос, под редкцията на Мария Ксантаку, която е уредник и на изложбата. Произведенията на художника се представят по периоди и теми, а в монографията са включени и текстове, написани за творчеството му от критици и специалисти по история на изкуството. Също така книгата съдържа уводни бележки от директора на Музея Бенаки Ангелос Деливориас, от професор Анастасиос Йоанис Метаксас, от преводачката и литературен критик Сесил Инглеси Маргелу, от уредника на Музея Бенаки Константинос Папахристос и от директора на издателство „Милитос“ Никос Хайдеменос.

Велики учители

Павлос Самиос, роден в Атина през 1948, е посещавал уроци по рисуване в Ателието на Панос Сарафианос, а по-късно е приет във Висшето училище за изящни изкуства в Атина. Негови преподаватели са Никос Николау в подготвителния клас, и Янис Моралис в ателието по живопис. Велики учители, на които той дължи много, както и на Янис Царухис. От 2000 Павлос Самиос е преподавател във Висшето училище за изящни изкуства (ателие по традиционна живопис и стенопис – византийски икони – ръкописи). Изрисувал е със стенописи множество малки църкви. Художникът е организирал редица индивидуални изложби в Гърция и чужбина, и същевременно е участвал в множество групови изложби.

Допълнителна информация

Музей Бенаки – откъм ул. „Пиреос“: „Пиреос“ № 138 – Атина, тел.: 0030 210 3453111. Продължителност на изложбата: От 27 ноември 2014 до 11 януари 2015.

Цена на билета за вход: обикновен: 5 евро, намален: 2,5 евро, общ билет: отстъпка 20% върху общата стойност на билетите за всички изложби в деня на посещение.

Работно време: четвъртък и неделя: 10.00 - 18.00, петък и събота: 10.00 - 22.00, понеделник, вторник и сряда: затворено.

 

 

Категории: еротична изложба Музея Бенаки Павлос Самиос Ел Греко Тинторето Пикасо Тициан Енгър Мане
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus