Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Елементи на хороскопа – Аспекти (Част 2)

17 Юли 2010 / 11:07:16  GRReporter
11304 прочитания

Автор: Гали

Предишната си статия завърших с това колко специален аспект е квадратът. Първо поради чисто астрономическата корелация с промените по пътя на Слънцето. И второ, защото практически всички основни аспекти в астрологията, получени след делене на кръга на 2 и 3 са вътре в квадрата.

Да се върнем отново на геометрията. Ето една картинка:

На нея са показани основните аспекти – секстил (60°, обозначен със звезда), квадрат (90°, обозначен с квадратче), тригон (120°, обозначен с триъгълник) и опозиция (180°)

Тези аспекти се „развиват” в полукръга от съвпада до опозицията. В случая съм използвала Слънцето и Луната, за да онагледя аспектите. След което се повтарят по същия път от опозиция до съвпад в другата половина на кръга.

В геометричен смисъл, връзката между началната точка – съвпада – и най-отдалечената точка по дъгата е 90°. Всички аспекти – от съвпад, през секстил, полуквадрат до квадрат, и след това тригон и полуквадрат до опозиция - всичките са ВЪТРЕ в обхвата на 90° аспект, т.е. квадрата

 

Каква информация носи всеки аспект?

Съвпад, съединение (0°)

– фокусира силата и „намеренията” на две планети, обединява ги, смесва ги. Като двама души, които са свързани постоянно и правят всичко заедно, те са слети. Или ако единият направи нещо, то неизбежно засяга и въвлича и другия. До известна степен между планетите тук съществува проблемът „Аз ти ли съм, или ти съм аз?” Субективност е основния израз на планетите в съвпад. Съвпадите в хороскопа винаги са важен показател. Те символизират къде и в какво има концентриране. Особено съвпад на светило с други планети е от изключителна важност, тъй като оказва доминиращ ефект върху цялата природа на човека.

Тригон (120°)

– този аспект според мен е малко надценен и незаслужено получава масово възторгване. Може би за тригона много подхожда поговорката, че на прехвалени ягоди не се ходи с голяма кошница. Разбира се, че е най-хармоничния измежду всички други аспекти. Разбира се, че дефинира вродена лекота на взаимодействие между двете планети.

Тригоните се отнасят към подкрепа и приемане. Защото се сключва между обекти, които стоят в една и съща стихия. И тази подкрепа помежду им е напълно естествена и неосъзната, тя става абсолютно инстинктивно и автоматично.

Планетите в тригон се сработват прекрасно. Често се казва, че това са аспектите на късмета, щастливите случайности, всичко се получава без усилие. Едната планета дарява всичко свое на другата безвъзмездно и без да се замисли. Има естествена лекота в получаването на нещата, които са в „задачите” на двете планети, всичко наоколо им съдейства, няма никакви пречки.

Ето това обаче е и „капанът” на тригона. Без да се замисли едната планета подкрепя другата и няма нищо, което да спре тази подкрепа. Ако говорим за някакъв музикален талант у човека – о, да! Този талант ще се излива безпроблемно. Но да си представим, че това е талант към изработване на уникални схеми за кражба на ценности, банкови обири и пр. От наша човешка гледна точка дали това е толкова прекрасно?!

Често се приема, че ако две планети са в тригон, то те изявяват най-благоприятните си характеристики. Странно и лишено от смисъл твърдение. С какви характеристики се изявява дадена планета зависи от други фактори – знак, дом и т.н. А не от типа аспекти, които сключва.

Тригонът просто показва, че има планета, която подкрепя, която не пречи и която дава всичко от себе си по възможно най-безпроблемен път. Планетите в тригон нямат стремеж да се „поправят” една друга, а да се подкрепят.

Секстил (60°)

– секстилът има двойнствен характер от гледна точка на геометричното му формиране – това е тригон (120°), разделен на 2. т.е. секстилът съдържа в себе си и двата основни процеса – делене на 3 и делене на 2. Деленето на 2 се отнася към материализацията, към практическото реализиране на резултатите. Затова две планети в секстил, макар и да имат също естествен афинитет една към друга по подобие на тригона, носят и някакво напрежение помежду си. От тази гледна точка, поради наличието на това напрежение, секстилът е по-конструктивен и практичен аспект.

Две планети в секстил са по-явни и видими като материален израз, отколкото две планети в тригон. Те се подкрепят, но съдържат и леко предизвикателство една към друга, което е и причината за реализиране на „задачите” им.

Квадрат (90°)

- това е най-динамичният аспект от всички. Според мен и най-важният. Както стана ясно по-горе, квадратът „води” всички аспекти. Това е аспектът на адреналина. Всички хора търсят житейски ситуации, в които има прилив на „адреналин”, които ги карат да се чувстват живи. Това са моментите, които се запомнят най-ярко, моментите, които променят нещо в живота.

Вярно е, че този аспект се усеща като постоянно вътрешно напрежение, че нещо не е както трябва, че нещо трябва да се направи.

Две планети в квадрат помежду си винаги се предизвикват. Те са в постоянен конфликт, вечно се дразнят една друга и се опитват да внесат промяна една в друга. При квадрата всичко се реализира и материализира. Защото при него има енергия, получена в резултата на непрекъснатото „триене”. Има неудържим устрем към действие и промяна.

Макар и да прави усещането за живот у човека по-тежко, макар животът на хора с преобладаващи аспекти квадрат да е по-напрегнат, това ги прави едни от най-силните характери и способни на големи постижения.

Опозиция (180°)

Категории: Актуално хороскоп астрология
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus