Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Една от най-старите гръцки книжарници премина в историята

31 Март 2013 / 14:03:54  GRReporter
1505 прочитания

Събота, 30 март 2013 беше последният работен ден на историческата книжарница „Естия” на ул. Солонос 60 в центъра на Атина.  Книжарницата е отворена през 1885 и работи непрекъснато през следващите 128 години. Преместването й от ул. Стадиу на ул. Солонос преди 21 година предизвика и преместването на много други книжарници на тази улица, превръщайки района в мястото с най-много книжарници в Атина.

 Гостоприемните пространства на историческата атинска книжарница бяха място за срещи на писатели и библиофили, на политици и журналисти през всичките години до днес, въпреки съществуването на нови супер съвременни огромни книжарници. От историческите посетители на „Естия” е Фреди Германос, който седеше с часове вътре, разлистваше книги и си говореше с всеки, който го доближи. Книжарницата беше вторият му „духовен дом” , а първият беше на няколко метра по-нагоре на същата улица. По тази причина по инициатива на Атинската община пред книжарницата беше поставена паметна мраморна плоча. Издателството „Естия” ще продължи работата си. Хубавата и любима книжарница за съжаление не понесе натиска на икономическата криза.

Историята на една голяма книжарница

Историчката Анна Каракацули в произведението си „В страната на книгите- Издателската история на Книжарница Естия 1885-2010” ни разказва историята на книжарницата, богата на идеи и книги. Ако помислим, че при основаването на гръцката държава неграмотността е била почти повсеместна (през 1879 неграмотни са 69,20% от мъжете и 92,96% от жените), разбираме значението от създаването и развитието на „Естия”.

Първоначално се появява седмичното списание „Естия”. Създадено е през 1876 от Павлос Диомидис, през 1881 го поема учителят от остров Тинос Георгиос Касдонис. Това е година на национален подем, когато са присъединени към страната Тесалия и Арта.  „Естия” привлича около себе си прочутото поколение на тогавашното десетилетие, което е изпълнено с авангардни идеи – съвременен живот, писане на говоримия език димотики, битоописание.

Непрекъснато обновяване

Книжарницата „Естия” е създадена през 1885 от Георгиос Касдонис и първоначално се намира на ул. Стадиу 32.По-късно издателството е поето от племенника му Йоанис Д. Коларос, който свързва името си с образователни книги, Общогръцкия библиографски бюлетин, преводи на антични гръцки писатели. През 1925 в издателството идва Константинос Сарандопулос, племенник на Коларос, който го поема след смъртта на чичо си през 1956.  Сарандопулос създава прочутата поредица Нова гръцка литература, в която публикува поколението на 30-те години на XX век. През 1972 издателството преминава в ръцете на дъщерята на Сарандопулос- Марина (Мания) Караитиди, която подновява издателската дейност с нови поредици и имена. Днес делото й продължават децата й – Ева Караитиди в издателството и Янис Караитидис в книжарницата. „Естия” запазва духовната си роля, издавайки през всичките тези години списанието „Неа Естия ”, чиито главни редактори са били известни лица от литературния живот (Григориос Ксенопулос,  Петрос Харис и днешният – Ставрос Зумбулакис). Едно изключително изследване за списанието обогатява знанията ни за литературната среда в страната.

Това, което запазва „Естия” на най-високото място между добрите издателства е непрекъснатото обновяване, а от друга страна поддържане на основни ценности- езика, добрата литература (в епоха, когато всички издатели търсят бест селъри), ненамесата в партийни и политически работи, постоянната любов към книгата. Някои от важните инициативи в новата история са двете поредици, създадени от Ева Караитиди след 1985, когато се навършват сто години от създаването на издателството. Това са една поредица с преводи на  значими писатели като Гюнтер Грас, Милан Кундера,  Луи Селин, както и една литературна поредица на писателите от 80-те години на века- като Петрос Тацопулос, Христос Хоменидис, Федон Тамвакакис и много други.

 

 

Категории: книги издателство книжарница Естия писатели поредици
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus