Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Две кариатиди са открити между втората и третата преградна стена на гробницата в Амфиполи

07 Септември 2014 / 11:09:07  GRReporter
1733 прочитания

С бързо темпо продължава работа на археологическата група начело с Катерина Перистери за премахване на пясъчните насипи на хълма Каста в античния град Амфиполи. Успоредно с това продължават и дейностите за укрепване на компонентите вътре в гробницата, за да продължат разкопките по най-безопасен начин.

В петък, 5 септември, е отстранена пръстта зад втората преградна стена, за да се балансират геостатичните импулси на земята между двете пространства. С премахването на почвата се разкри, на около 2 метра от купола и на 4.5 метра от пода, мраморна правоъгълна плоча, с дължина 4,2 м.,  ширина 1 м. и 0.21 м дебелина, в отлично състояние. (снимка 1). В долната част на плочата има  декорация в синьо, червено и жълто, която изобразява панели с розетка в центъра. (снимка 3,4). Това е част от покрива на пространството.

В същото пространство между втората и третата преградна стена е констатирано значително увреждане на камъните в  западната и източната част на купола.

Работи се по укрепването на втората преградна стена, която има  архитрав и корниз, с дървена конструкция и стегна от стоманени тръбни греди.

Установено е, че вертикалната част на архитрава се простира по цялата дължина и е двустранна. В пространството пред архитрава е поставена триъгълна метална рамка,  успоредно с южната му страна. Архитравът е укрепен  с четири странични подпори, които са монтирани на метална рамка.

В събота, 5 септември, премахването на пръстта пред архитрава позволява укрепване на подпората на счупената част с вертикални тръбни греди.

С премахването на песъчливата почва, в пространството  пред  втората преградна стена са разкрити  под мраморния архитрав, между мраморни пиластри, две изкусно изработени кариатиди, от тасоски мрамор.

Лицето на западната кариатида е запазено почти невредимо, а на източната липсва. Кариатидите имат къдрици, които покриват раменете и са облечени в туника. Дясната ръка на едната и лявата ръка на другата са протегнати, за предотвратяват символично опитите да се влезе в гробницата. Следвана е същата техника като при  главите и крилата на сфинксове. Формите, в които има следи от червено и синьо напомнят на стила на Коре. Сред пясъчните почви са намерени фрагменти от скулптурите, като например част от длан  и по-малки фрагменти от пръстите. Разкриването на  втория вход с кариатидите е  важно откритие, което подкрепя идеята за особената важност на паметника.

Пред кариатидите, на височината на кръста им, се разкрива запечатана варовикова стена с ширина 4.5м. Това е втората подобна стена, следваща същата техника, както и в предната част на гробницата. Това е още един опит на строителите на паметника да се предотврати влизането в паметника.

Същевременно не намалява интересът на туристите, които посещават хълма Каста, които искат да видят дори и от далече гробницата. Полицейските сили в района са удвоени, а смените на полицаите от Серес са денонощни. Както поясни кметът на Амфиполи Костас Мелитос в понеделник мястото ще бъде осветено със специален генератор, предоставен от общината за защитата на археологическия обект не само от любопитните, както  и по време на вечерните часове.


В четвъртък, 4 септември беше проведена в работното пространство на хълма Каста, при с участието на главния секретар на Министерството на културата и спорта Лина Мендони и на  интердисциплинарния екип, начело с Катерина Перистери, както и на служители на дирекцията Древни паметници на Министерството на културата.

Направена е цялостна оценка на мерките, предприети за защита на паметника, след проливния дъжд през последните 24 часа, които бяха счетени за много задоволителни.

Категории: гробница Амфиполи археологически разкопки кариатиди
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus