Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Два нови филма показват различните лица на Атина

19 Ноември 2011 / 19:11:11  GRReporter
1702 прочитания

«Екскурзоводът» и «Tungsten», първите пълнометражни филми на Захариас Мавроидис и Георгиос Георгопулос съответно, са два напълно различни погледа върху един и същ герой: Атина. Това са два различни облика на един и същи град – би казал човек, че тук Атина е като актьор, който изпълнява различни роли.

В «Екскурзовода» виждаме една Атина на безгрижното лято, изпълнена с живот и радост. Архитектурното многообразие и световно известните паметници, които героят на филма (Михалис Иконому) показва на туристите, придават чувство на еуфория. И обратното, във филма «Tungsten» Атина е черно-бяла (буквално), кварталите са изцяло „антитуристически“, сградите са тъжни (изоставени заводи, работнически жилища), а лицата са потънали в тревоги, стрес и отчаяние.

Както посочват двамата млади режисьори, които представиха произведенията си пред журналистите миналата седмица в кино ASTOR, «едновременното показване на двете ленти на големия екран представлява естественото продължение на духа на колективизъм и взаимопомощ, характерни за филмите в етапа на тяхното разпространение».

Същевременно общата им прожекция в четвъртък, 24 ноември, в киносалоните „Микрокозмос“ и ASTOR, представлява алтернативно предложение в областта на разпространението, едно от най-големите препятствия, които трябва да преодолее всяка независима продукция в Гърция. «Надяваме се», казват режисьорите, «едновременното показване на филмите в киносалоните да бъде повод за повече алтернативни начини на разпространение в бъдещето».

«Екскурзоводът», казва Захариас Мавроидис, «е комедия за един объркан млад грък, на фона на също толкова обърканата гръцка столица. Ясонас започва обиколката на града опитвайки се да покаже на групата си най-доброто от Атина. Скоро групата го изправя пред основния конфликт на съвременната гръцка национална идентичност: гордост от славното минало и объркване заради хаотичното настояще. Архитектурата на Атина разкрива това противопоставяне по най-красноречивия начин. Това е един град, отъждествяван с Акропола, блестящ паметник от миналото, който е заобиколен от една съвременна балканоориенталска градска среда. Изследването на архитекртурната идентичност на Атина се извършва паралелно с изследването на индивидуалната идентичност на Ясонас, който преживява своето собствено объркване със съответните объркани чувства. Въпросът "коя е Атина" ще получи отговор заедно с въпроса "кой съм аз" върху покрива на една сграда с изглед към Акропола".

И обратното филмът «Tungsten» «разказва за насилието, което ни заобикаля и за начина, по който го възпроизвеждаме», посочва Георгиос Георгопулос. «Всъщност темата му е за податливостта на човешкото тяло на насилието. Това е един черно-бял филм, с urban естетика, който се състои от три истории, които се кръстосват в различни моменти. Първата история е на един кондуктор (Вангелис Мурикис), който е затънал в дългове и търси начини да ги изплати, но и да запази семейството си обединено. Втората история е на една двойка (Тасос Нусиас – Кора Карвуни), която се намира на крачка от раздялата. Третата история е на двама тийнейджъри (Омирос Пулакис – Промитеас Алиферопулос), които обикалят из града и носят стар револвер (семейна реликва). И трите истории се развиват в рамките на един ден, с постоянни прекъсвания на тока заради стачки. Там, където историите на героите се прекъсват, се сменя посоката. От потърпевши стават извършители и обратното. До последното решение, където всички са изправени пред последствията от своите действия».

Полезна информация

Филмите ще бъдат показани на 24 ноември в кината ASTOR Hollywood 3D и „Микрокозмос“. Ще бъдат прожектирани един след друг, но ще има възможност и за общ, по-евтин билет за желаещите да гледат и двата филма.

В сряда, 23 ноември се организира парти за промотиране на филмите в Six D.O.G.S., в сърцето на гръцката столица, на ул. „Αврамиоту“ № 6-8, в Монастираки, където ще свирят на живо три състава, подарили музиката си на филмите: Gloire Carton, Трио Марта Мавроиди, Berlin Brides.

Концертът започва в 22.00 ч., а входът е свободен.

 

 

Категории: филми Екскурзоводът Tungsten Захариас Мавроидис Георгиос Георгопулос Микрокозмос ASTOR
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus