Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Драматичната история на Измир на театрална сцена

29 Октомври 2014 / 18:10:25  GRReporter
1011 прочитания

В културния център „Гръцки свят“ от четвъртък 30 октомври се представя супер продукцията на Фондацията на гърците по света, която разказва за Измир и за един от най-важните периоди от историята на нова Гърция – от 1917 до 1923 година с размяната на населението между Гърция и Турция и бежанците.

Става въпрос за постановката «Моят любим Измир», по текст и режисура на Мими Дениси, която е направила цяло изследване, посветено на музиката на област Йония (областта, в която се намира Измир), с богати декори, костюми от онази епоха, и автентичен фотографски материал от легендарния град. Постановката е продукция на Фондацията на гърците по света, чиято цел е да опази жива историческата памет и традиции на страната.

След дългогодишно проучване

 

Били са необходими години, за да бъде проучен огромният исторически материал, свързан с Измир. Мими Дениси е използвала материали от богатите архиви на Фондацията, свидетелства на гърци, турци, левантинци, над 100 книги на историци, пътешественици, писатели, журналисти, но и обикновени хора от онова време. Също така е използвала материали от докторски дисертации и изследвания, които не са издадени, затова много данни, свързани с драматичните събития, стават известни за първи път на широката публика благодарение на пиесата.

Неповторимият живот на космополитната столица на Йония

Чрез историята на едно семейство пиесата описва неповторимия живот на космополитната столица на област Йония от времето на Първата световна война до разрушаването на града. Културното общество на Измир с гърците, турците, арменците, левантинците, уникалния начин на живот, кухнята и музиката, които съчетават хармонично елементи от всички народности, както и скритите им диспропорции, всичко това преминава през личните истории на героите. И, естествено, зад тях се очертават политическата история, противоположните интереси и политическите амбиции, довели до унищожаването на прочутия град.

«Всички ние носим в себе си частица от Измир»

«Казват, че за да напишеш добре едно произведение, не трябва да мислиш за режисьора и продуцента. Трябва да оставиш въображението си да води свободно ръката, която пише. Това направих и аз, докато пишех произведението. Това е и трудността, която създадох сама за себе си като режисьор!», обяснява Мими Дениси. «Измир е едно сложно произведение, предизвиква доста емоции, съдържа много хумор, смяна на каритините, музика, песни. Това е една семейна история, която е част от голямата история на епохата 1917 - 1923. Всичко трябва да е свързано хармонично, да напомня, доколкото е възможно, уникалната атмосфера на изгубения гръцки град, който винаги привлича въображението ни. За мой късмет разполагах с изключителни актьори и сътрудници, и най-вече „покровителството“ на Фондацията на гърците по света, чиито създатели произхождат от този край. Често изпитвах истинско вълнение докато режисирах или играех, и вярвам, че същото ще почувстват и зрителите. Защото всички ние носим в себе си частица от Измир, дори и ако не сме от там. Градовете не са сградите, а хората, които живеят в тях! Бежанците не се върнаха никога там, но донесоха Измир при нас и го направиха част от сърцата ни».

С мечтата на Мегали идея (Великата идея)

Героинята на произведението, Филио, е богата дама от Измир, която си спомня с носталгия за живота там. Умът ѝ пътешества от бежанския квартал, където живее вече, и се отправя към космополитния Измир, за да преживее отново златния период на града, когато е бил за всички перлата на Изтока, Рая на Йония и Градът на неверниците за османците.

Мъжът на Филио, фанатичен грък и поддръжник на Елевтериос Венизелос, баща ѝ и децата ѝ живеят с мечтата за Мегали идея. Брат ѝ и семейството му, също успешни търговци, монархисти и фанатични поддръжници на Мала Азия, искат автономия за Измир. Отношенията между двете семейства, хармоничното съжителство с турци и левантинци, неосъществените забранени любови между различните народности, техните песни, мечти, забавления, са в основата на произведението. На преден план обаче са и историческите събития, които оказват косвено влияние върху живота на всички, от идването на гърците до разрушаването на уникалния град и принудителното изселване.

 

 

 

Категории: Измир театрална постановка катастрофа Мегали идея
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus