Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Домът на Ангелос Сикелианос на остров Лефкада ще бъде превърнат в музей

11 Ноември 2014 / 17:11:56  GRReporter
1107 прочитания

Домът на големия гръцки поет Ангелос Сикелианос в Лефкада ще бъде превърнат в музей, който ще краси четвъртия по големина остров в Йонийско море. Това става възможно след споразумението, постигнато между местната власт и Националната банка за финансиране на реставрирането на дома и превръщането му в музей.

«След месец ще започнат дейностите по реставрацията и най-накрая ще спасим дома не просто на един поет, а на един национален поет, който същевременно принадлежи на целия свят, ако съдим по творчеството му», отбеляза кметът на Лефкада Костас Дракондаидис след подписването на договора за спонсорирането на възстановителнтие дейности от страна на Националната банка на Гърция.

Според кмета на острова дейностите по възстановяване на дома ще приключат бързо и през лятото той ще бъде готов да отвори врати като Музей на Ангелос Сикелианос. «Ние не просто ремонтираме и запазваме един дом, но чрез него ще бъде опазено, оценено и показано творчеството на нашия съотечественик Ангелос Сикелианос», подчерта кметът. Изчислено е, че за възстановяването на дома ще са необходими около 800 000 евро, сума, която общината не може да отдели, затова дейностите ще бъдат финансирани от Националната банка.

Ангелос Сикелианос и Ева Палмър

Трябва да се отбележи, че подобно споразумение с Националната банка за финансиране на реставрацията е имало и в миналото, но проектът не е бил реализиран. През месец септември, когато новата местна власт встъпва в длъжност, преговорите се активизират и в крайна сметка дават резултат.

Договорът е подписан на заседание, проведено на 5 ноември, в присъствието на ръководители от Националната банка и на изпълнителя, избран от финансовата институция.

Ангелос Сикелианос (15 март 1884 – 19 юни 1951) е един от най-значимите гръцки поети. Творчеството му се характеризира с подчертана лиричност и особено словесно богатство. Той е роден на остров Лефкада, където прекарва детските си години. Завършва гимназия през 1900, а следващата година се записва в юридическия факултет на Атинския университет, без обаче да завърши следването си. Интересите му са подчертано литературни и от рано той изучава Омир, Пиндар, орфическата поезия, питагорейците, лирически поетите, различни философи, Платон, Есхил, както и Светото писание и чужди автори.

В следващите години поетът пътува много и се обръща към поезията и театъра. Важен момент в живота на Сикелианос е сватбата му през 1907 с американката Ева Палмър, която следва в Париж гръцка археология и хореография. Бракът е сключен в Америка, а двамата се установяват в Атина през 1908. По това време Сикелианос се свързва с множество интелектуалци и в крайна сметка през 1909 публикува първата си стихосбирка «Ясновидец», предизвикала истинска сензация в литературните кръгове и смятана за ключово произведение в историята на новогръцката литература.

Следва период на интензивни творчески търсения, довели до публикуването на стихосбирката, състояща се от четири тома «Пролог към живота», «Съзнанието на моята Земя» (1915), «Съзнанието на моето племе» (1915), «Съзнанието на Жената» (1916) и «Съзнанието на Вярата» (1917). По време на нацистката окупация Сикелианос изиграва много важна роля за духовната съпротива на гръцкия народ, като връх в тази му дейност е поемата и речта, които произнася на погребението на друг голям гръцки поет Костис Паламас през 1943.

През 1946 Сикелианос е избран за председател на Гръцкото литературно дружество. Предлаган е пет пъти за нобелова награда за литература.

Ангелос Сикелианос умира през 1951 в Атина и е погребан в Първо гробище.

 

 

Категории: гръцки поет Ангелос Сикелианос дом музей реставрация Национална банка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus