Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Домовете в хороскопа

30 Юли 2010 / 14:07:04  GRReporter
12237 прочитания

Автор: Гали

В поредица от статии ще засегна темата за домовете в хороскопа. Дотук на места вече споменах за тях.

Ще дам кратко описание на значенията на домовете, тъй като те имат водещо значение при определяне задачите на всяка планета и оттам какво можем да очакваме тази планета да „облагодетелства” или да „разруши”.

Вече споменах, че по естествена природа, планетите условно се разделят на „добротворни” и „злотворни”. Това разделяне е условно, защото една добротворна по естествена природа планета, може да има за задача да носи неприятни събития в живота.

Всеки знае, че животът не е изпълнен само с рози и вкус на шоколад. Има събития, които еднозначно се възприемат от целия човешки род като неприятни. И ако една добротворна планета, каквато е Юпитер, се окаже, че има за задача да внася точно такъв тип събития, това условно я превръща във временно злотворна, т.е. за конкретния хороскоп. По тази причина подчертавам, че тези разделяния на планетите са абсолютно условни – зависят от конкретната ситуация.

Идеята за разделяне на хороскопа на домове е твърде проста. Домовете са земното отражение на небесното разделение на 12 зодиакални съзвездия. Всичко, което съществува на този свят – видимо и невидимо – попада в някой от домовете. Те са връзката между онова, което става на небето с това, което става на земята.

Към днешна дата съществуват доста домови системи. Т.е. домовете се изчисляват по различен начин. Някои са на база времето, за което Слънцето изминава определен път, други са на база пространство, трети на база чиста символика. Няма да се спирам точно върху това, защото е чиста загуба на време.

Много астролози предпочитат да си блъскат главите да доказват, че точно тази домова система, която използват, е най-правилна и коректна математически. А всъщност няма такава – единствено коректна математически. Защото небесната сфера е със сферична форма. И за да се раздели някак си, да се проектира в двуизмерното пространство, е необходим винаги някакъв компромис в сметките. Хороскопът не е просто една окръжност върху лист хартия. Той е онова, което бихме видели на небето, ако излезем навън в един точно определен момент.

В съвременната западна астрология засега се е наложила домова система Плацидус. Не защото е най-правилна. Просто е била широко разпространена. Носи името на Плацидус де Тито, който е успял да я популяризира след 17 век макар да е била използвана и преди него. При тази система върховете на домовете се определят според времето, за което Слънцето се движи от изгрев до залез и обратно. И всеки дом се изминава за еднакво време. Т.е. домовете от 1ви до 6ти покриват времето, за което Слънцето изминава пътя от изгрев до залез, а домовете от 7ми до 12ти – времето от залез до изгрев.

Интересното при домова система Плацидус е това, че тя е абсолютно неработоспособна и неадекватна при големите географски ширини – около 50°-60°. Но този факт някак се пренебрегва. И донякъде се компенсира с широките зони около върховете на домовете. Т.е. ако една планета се намира около 5-6° преди върха на 3ти дом например, се счита за действаща към 3ти дом.

Най-разумния подход е безспорно равнодомната или равнознакова домова система. Те са изключително опростени откъм изчисление, а и са символична проекция на 12те съзвездия. Но всеки има право на собствен избор и мнение.

Онова, което ни интересува във връзка с домовете е: „Къде е планетата по отношение на мен?”. Ето на тази картинка Слънцето стои в 5-я градус на знак лъв, в 11ти дом:

 

За всяка точка по земята, зодиакалната позиция си остава непроменена – 5° лъв. Но домовата позиция ще бъде различна за различните географски точки.

Домовете дефинират къде, как, върху какво и кого ще действат планетарните енергии. Дванадесетте дома представляват всички външни условия на човешкото съществуване и начина по който те се преживяват. Всеки дом, попадайки в някой от 12те зодиакални знака, получава основно управление от различна планета. Или с други думи всяка планета в един конкретен хороскоп има определени задачи в зависимост от това кои домове управлява.

Например по горната картинка, Слънцето като управител на знак Лъв, управлява и 12ти дом на хороскопа. Позиционирано е в 11ти дом. Какво означава това? Че задачите на Слънцето са да изведе събитията на 12ти дом през призмата на 11ти. Как ще се реализира това, ще напиша след като приключа с описанието на всички домове.

Сега ще опиша накратко основното значение на домовете. Ще дам малко повече подробности на места, тъй като част от дефинициите за домовете са видоизменени или просто твърде ограничено интерпретирани.

Към основните дефиниции може да се прибавят още неща, тъй като всеки дом има и т.нар. производни, вторични значения.

Например 12ти дом има за основно значение „загуба, приключване”. В тази връзка 3ти дом е 12ти от 4ти дом. Едно от значенията на 4ти дом е местоживеене/дом и следователно за 3ти дом има вторично значение край/загуба на местоживеене, което означава преместване на друго място или разделяне/преобразуване на някаква собственост, имот.

Първи дом (или Асцендентът)

Това е домът, който посочва нашето влизане в света, раждането, и като такъв има главно значение за всички постижения в живота. Този дом управлява и дефинира външен вид, тяло, поведение, среда; инстинктивна реакция към околните; как ни приемат и какво впечатление правим. На Асцендентът отделих специално внимание в една от предишните статии.

Втори дом

Ресурсът, средствата (във всеки смисъл) с които разполагаме и които използваме, за да поддържаме живота си. Всичко, което има стойност за нас. Тук искам да подчертая, че 2ри дом не е просто дом на финансите, както масово се възприема. Първото нещо, което всяко новородено притежава и използва, са очите и речта. И се нуждае от храна, за да оцелее.

Категории: Актуално астрология хороскоп
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus