Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Домовете – част 2

08 Август 2010 / 13:08:26  GRReporter
4649 прочитания

Автор: Гали

 Продължавам с основните значения на домовете в хороскопа. Както вече споменах в предната статия, някои от значенията на домовете са изменени и интерпретирани в доста по-различна посока. Забелязала съм, че се получават големи недоразумения в интерпретациите именно поради ограниченото и еднопосочно тълкуване на значенията на домовете. Което според мен не е от полза нито за астрологията, нито за астролозите.

 Седми дом

Това е домът на другите. Очакванията и стереотипите, които имаме за тях, как се свързваме.  А също и способността ни да им въздействаме. Това е домът на партньорите от всякакъв тип и връзката, която осъществяваме с тях.

Това е домът и на сексуалните отношения, защото чрез секса ние се свързваме с другия. По-горе написах, че за мен няма смисъл сексът да се приписва на 5ти дом. И е логично, че ако няма друг човек, не може да има и сексуален контакт.

Някой би казал – „Да ама след като децата са дефинирани от 5ти дом, а те са плод на сексуалния контакт, тогава какво?”

Как какво? Децата са плод на сексуален контакт. „Плод”. В предната статия споменах за вторичните значение (производни) за всеки дом. По-долу в описанието за 11ти дом ще прочетете, че 11ти дом е домът на осъществените желания, цели, амбиции, надежди. 11ти дом показва нещата, които човек печели и придобива – т.е. засял е нещо и накрая му обира плодовете. Плодовете.

Ако започнем да броим от 7ми дом докато стигнем до 5ти, ще изброим точно 11 дома. Или казано с други думи – 5ти дом се явява единадесети за 7ми. Следователно 5ти дом съдържа „плодовете” (11ти) на 7ми дом. Заключението е кристално ясно.

 Осми дом

Този дом е сходен със 6ти дом – също символизира неприятните неща от живота. Според традицията определението е „дом на смъртта”. Не е необходимо да споменавам, че това определение не трябва да се приема буквално.

Кои са тези неща, които ни водят до усещането за безвъзвратен край и след тях нищо вече не е същото? Това са неочакваните събития, непланирани и които преобръщат живота – хронични болести, тежки инциденти; всичко, което застрашава съществуването и живота на човека. Но тук са и ресурсите, собственост на другите. Наследствата. Когато се говори за наследства, първото нещо, за което се сеща всеки са финансовите такива. Това е вярно. Но често сме принудени да наследим „родови задължения” от не особено приятен характер. Не пропускайте този нюанс.

 8ми дом е домът, който приключва, за да може да се роди нещо ново. Затова се свързва и с продължителността на човешкия живот.

 Най-големите пречки в живота са свързани със желанията на човека и привързването му към различни материални неща. Всички знаят, че никой не е взел нищо със себе си, когато е приключил земния му път. Но рядко се отказва, докато не бъде принуден по някакъв начин. Затова 8ми дом дефинира различни натрапчиви импулси да направиш неща, които обичайно човек не прави. По тази причина 8ми дом е свързан с „пречистването” и преобразяването на човека, с необичайните му обсебености и мании.

 Това е и домът на окултизма. Защото окултизмът изучава в дълбочина нещата, които са свързани със живота изобщо. А как може да се разбере живота, ако човек не се е докоснал до смъртта и нещата, които го прекъсват?!

 Девети дом

Този дом в традицията се нарича „дом на Бог”. Символизира онова, което ни води към най-истинското – за какво сме родени. Това е домът на нашето предназначение, показва нашите принципи и идеали, нашите вътрешни закони. Това е домът на нашата „истина”, тази, която е правилна за нас самите.

Поради тази причина 9ти дом се свързва със законите, религията, философията, способността ни за абстрактно мислене и оттук с по-висшето образование. А образованието се получава чрез помощта на учители и наставници, които също намираме в този дом.

Това е най-щастливият дом в хороскопа. Защото ако човек следва моралните си и духовни принципи, получава благоволение, защита и просперитет.

Тук са и далечните пътувания, чуждите страни и чужденци, защото по време на търсенето на „смисъла на живота” човек има нужда да опознае много неща, да се сблъска с различни култури, философии.

 Десети дом

Това е най-високата точка в хороскопа. Показва накъде сме се устремили, кое е най-високото място, до което искаме да стигнем. Това е пикът на човешкото ни съществуване. Показва позицията, която можем да постигнем наред с престижа, властта и признанието към нея.

Затова 10ти дом управлява репутацията, постиженията, професията, кариерата, с какво ни забелязва обществото. Показва енергията, която влагаме в работата си и какъв успех имаме.

 В традицията, а и до днес, бащата е този, който оказва сериозно влияние върху избора на професия. Затова към 10ти дом се отнася и бащата.

Тук искам да вметна, че в индийска астрология на 9ти дом се дава и управлението на бащата наред с 10ти дом. По причина, че бащата е първият учител, който дава основата. Бащата е първият който учи детето какво е правилно и какво не, дава му морални насоки. Това по мое мнение е напълно логично и има смисъл.

 Специално за майката и бащата има доста противоречия към кои домове да бъдат отнесени – дали майката да е към 4ти, а бащата към 10ти или обратното. Твърди се, че към 10ти дом трябва да се отнесе родителят, който има доминиращо значение. Традиционно това е бащата.

Често казват – ами ако бащата липсва, както често се случва в съвремието, тогава какво? Кой е доминиращият родител ако не майката, след като тя е тази, която се грижи за детето? Пък и дори бащата да не липсва, определено майката е тази, която се грижи повече за децата.

Категории: Астрология астроучилище хороскоп Домовете
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus