Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Днес в Атина пристига госпожа Клуни

13 Октомври 2014 / 16:10:34  GRReporter
1099 прочитания

Британката от ливански произход Амал Аламудин Клуни, известен адвокат, специалист по международно право и правата на човека, пристига днес следобед в Атина, придружавана от двама изтъкнати юристи – Джефри Робъртсън и Норман Палмър. Те ще проведат редица срещи както с премиера Андонис Самарас, така и с министъра на културата Константинос Тасулас във връзка с връщането на мраморните скулптури от Партенона, които сега се намират в Британския музей.

Най-вероятно срещата на тримата юристи с министъра на културата ще се осъществи утре, а тази с премиера в сряда. По време на посещението си в гръцката столица тримата ще посетят Акропола и Музея на Акропола.

Делегацията на тримата изтъкнати юристи, пристигаща в Атина, е изключително важна. И Джефри Робъртсън, шеф на адвокатската кантора Doughty Street Chambers, в която работи съпругата на Джордж Клуни, и Норман Палмър, почетни съветници на Кралицата на Англия, познават в дълбочина международното право, имат сериозен опит, но и успехи в случаи, свързани с връщане на произведения на културното наследство.

Екипът започва да се занимава с гръцкия въпрос официално през 2011, когато предоставя доклад на тогавашното гръцко правителство, посветен на стъпките за връщането в родината им на мраморните скулптури от Партенона. Това става след посредничеството на австралиеца Дейвид Хил, председател на Международния комитет за обединяването на мраморните фризове от Партенона. А двамата адвокати са започнали да се занимават с този въпрос още по-рано, в началото на 2000.

Във връзка с визитата на тримата юристи в Атина Дейвид Хил заявява пред австралийския вестник „Неос Космос“, че «Гърция може да няма друг избор» освен да поиска по съдебен път мраморите от Партенона.

Какъвто и да е изходът от разговорите в Атина, сигурното е, че поради присъствието на младата госпожа Клуни те се радват на засилен интерес от страна на водещи медии в цял свят. Особено се вълнува от темата британският печат, който през последната седмица се занимава доста с въпроса припомняйки целия шум, вдигнал се през февруари по време на Фестивала в Берлин, когато Джордж Клуни се обяви публично за връщането на мраморните скулптури в родината им. «Като че ли не стигаше това, че открадна най-желания ерген в света, сега изглежда иска да открадне и най-желаните мрамори в света. Или да ги освободи, зависи от гледната точка», коментира британският вестник Times посещението в Атина на 36-годишната съпруга на холивудската звезда.

Разногласия около начина за предявяване на претенциите

Междувременно по повод посещението на Амал Аламудин Клуни в Гърция, при което тя най-вероятно ще препоръча на гръцкото правителство решаването на спора по съдебен път, чуждестранни специалисти се изказаха категорично против едно такова развитие на събитията.

Председателят на Европейския център за култура в Женева проф. Душан Сиджански в свое извънредно писмо до гръцкия премиер Самарас предупреждава, че едно такова решение би могло да има катастрофални последствия.

«Финансовите разходи ще са огромни, но по-важното е, че вероятността да загубим делото не бива да се изключва, като се има предвид, че Обединеното кралство има много по-голямо международно влияние от Гърция», подчертава професорът и предлага на гръцкото правителство да използва Амал Аламудин като консултант, а не като адвокат. Тази позиция подкрепя между другото и председателят на Британския комитет за връщането на мраморните скулптури Еди О’ Хара, който има дълъг стаж в британския парламент и в Европейския съвет.

«Започването на съдебно дело е сложен юридически казус и ако няма ясно решение в полза на Гърция, нещо, което ще бъде изключително трудно за постигане, ще бъдат осуетени всички усилия за връщането на мраморните скулптури от Партенона в родината им», смята специалистът.

 

 

 

 

Категории: Амал Аламудин мраморни скулптури от Партенона юристи консултации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus