Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дизайнерска разходка 2010

06 Февруари 2010 / 17:02:03  GRReporter
2486 прочитания

Изложението вече се превърна в институция, свежа и неспокойна, която прегърна новаторството и реши да изложи на показ творчеството на младите градски дизайнери. Дизайнерската разходка се провежда за четвърти път и си спечели име сред разглезените с многобройни арт събития жители на гръцката столица. Иначе измъченият централен квартал Псири се преобразява. Грозните стари сгради, бивши фабрики и складове отварят врати този уикенд, за да покаже, че зад мрачните стени се крият ателиета на творци, в които са добре дошли търсачите на нови идеи в модата, обзавеждането, декорирането и графичния дизайн.
    Куратори на изложението тази годинаса Мелита Скамнаки и Wilhelm Finger от лондонската група Double-decker, които работят заедно от три години. В тазгодишния им проект Дизайнерска разходка участват 13 ателиета, които сами са си избрали темите, които да разработят пред посетителите, но всички те са подчинени на идеята за противопоставянето на тезата с антитезата. Според кураторите самият квартал Псири е пълен с подобни противопоставяния.
    Така например ателието Bios си е избрало противоречието между празното и пълното. По идея на кураторите те са поканили културни редактори на големи списания, които да дойдат в Атина с празна представа за работата на нейните дизайнери, да се разходят из Псири, да видят ателиетата, да обядват в елегантните ресторанти в квартала, да изпият питие в препълнените му барове, да правят снимки и така да “напълнят” представата си и да я споделят с домакините след края на изложението. В проекта участват списанията “Dazed and Confused” от Великобритания, “Novum” от Германия, “ID Pure” от Швейцария, френското “Etapes” и гръцкото “+design”.
    Други идеи. Аелие 3 in a Box разработва противопоставянето между тънките букви и удебелените букви. Ние тънки или удебелени сме? Всички ли имаме двуполярна природа? Познаваме ли тънката и удебелената страна на собственото си его и на прироата около нас? Ателие G пък си е избрало да изследва противопоставянето между красотата и грозотата и да анализира природата на визуалното общуване. Как определяме кое е грозно и кое красиво? Доколко епохата и властващите в нея модни тенденции оформят критерирте ни за красота и грозота? Възможно ли е да създадем нещо грозно, което да ни харесва?
    The Design Shop събира инсталации, снимки, илюстрации и видео на група международни творци, които да провокират посетителите да се замислят за противопоставянето между реда и хаоса. Редът и хаосът съществуват съвместно. Присъствието на ред не изключва присъствието и на хаос - те могат отлично да се балансират. Sereal Designers привлича вниманието с противопоставянето на интересното и скучното. Възможността на човек да възприема се определя от неговата култура, образование, среда и историческия момент, в който се оформя личността му. Затова и всеки един от нас е уникален сам по себе си. От тук тръгват дизайнерите, за да ни поведат след тях в търсенето на границата между това, което ни вдъхновява и привлича и това, което ни отегчава.
    Докато трае изложението през уикенда няколко интересни документални филми могат да се видят в Taf - The Art Foundation, съвсем близо до станцията на метрото на Монастираки. Изборът на GRReporter безспорно е Beautiful Losers (2008) - един възхитителен разказ за раждането на уличното изкуство, който проследява личните истории на една група аутсайдери, които се налагат като водещи фигури в различни видове изкуство - skate, surf, punk, hip hop, graffiti. Верни на философията DIY - do-it-yourself те намират общ дом в малка нюйоркска галерия. Безспорно вниманието привлича и документалната лента Milton Glaser: To Inform & Delight не само защото световната й премиера е този уикенд в Атина. За посветените Milton Glaser е лицето на американския графичен дизайн, а широката публика го познава от списанието New York Magazine, което сам основава и от кампанията I Love NY. Филмът показва най-широк аспект от творчеството му - запазени знаци, фимани символи, скици, постери, рисунки на един от найоголемите графични дизайнери на нашето време.
    За повече информация може да посетите www.designwalk.gr

Категории: дизайнерска разходка атинаДвет музи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus