Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Digital Media Awards: Награда за GRReporter

02 Юли 2014 / 10:07:42  

 Мария Спасова, директор на GRReporter разговаря с TheTOC.gr за наградата Най-добър тематичен сайт (бронзов медал), който сечели. Прогнозира, че бъдещето принадлежи на дигиталните медии.

            Разкажете ни накратко какво представлява GRReporter.info?

            България и Гърция са две съседни страни, които исторически винаги са воювали помежду си - от древността, през Средните векове, дори през трите световни войни на 20-ти век - Първата, Втората и Студената, винаги са били от двете противоположни страни. И въпреки че през 21 век са партньори в Европейския съюз и НАТО, те не се познават добре и между тях има наслоени много стереотипи и предубеждения. Точно тук е ролята на GRReporter.info - един информационен портал с новини от Гърция на български и английски език и от България на гръцки език, който дава възможност на читателите си да “видят” двете страни без клишета и предубеждения. България и Гърция имат много сходни проблеми - например, икономическата криза, трафикинга на хора, организираната престъпност, футболната мафия, свободата на словото - и двете страни се намират на дъното на световните класации по този показател. Сходните проблеми предполагат и сходни решения и ние се стремим да бъдем една платформа, където те могат да бъдат дискутирани и обсъждани.

            Какво е за вас получената награда?

            GRReporter.info спечели бронзов медал в категорията най-добър тематичен сайт. За нас това е първото ни отличие в Гърция (вече имаме две награди от Българската Уеб Асоциация през 2012 за най-добър регионален сайт и през 2013 за най-добра българска медия в чужбина). Искам да благодаря на организаторите на конкурса, че ни дадоха възможност да участваме в това престижно състезание и на журито, че ни отличи редом с толкова уважавани от нас медии. От своя страна мога да ги уверя, че ще продължим да отстояваме високите професионални стандарти както в гръцката, така и в българската медийна среда. Бих искала да благодаря и на TheTOC.gr за поканата да ни представи на аудиторията си и от своя страна да отправя покана към госпожа Ели Стаи в много скоро време да гостува на аудиторията на GRReporter.info .

             Според вас какво е нивото на гръцките дигитални медии?

            Едно скорошно изследване на европейско ниво, публикувано в wearesocial.net показва, че въпреки че Гърция има 100%-во покритие с високоскоростен интернет, едва 2 на сто от потребителите са се абонирали за него. Този процент неминуемо ще се увеличава и това означава, че пазарът за дигиталните медии в Гърция предстои да се разширява и те ще увеличават и аудиторията си, и влиянието си. От друга страна към тях непрекъснато ще прелива аудитория и от традиционните медии в Гърция. Да вземем например телевизиите - не е нормално за един толкова ограничен рекламен пазар, какъвто е гръцкият да има 5 комерсиални телевизии с един и същ бизнес и програмен модел. Имам предвид Алфа, Антена, Мега, Стар и Скай. Пред тях има два пътя - или да се консолидират в една силна, професионална медия, или да се маргинализират. Подобно е състоянието и на вестникарския пазар, където също дилемата е консолидация или маргинализация. Освен от всичко друго, това се налага и от икономическата криза. Традиционните медии в Гърция са прекалено многобройни и раздути и техният пазарен дял постепенно ще се свива за сметка на дигиталните.          

            Как ще се развиват дигиталните медии както в Гърция, така и в целия свят?

            Няма съмнение, че бъдещето принадлежи на дигиталните медии, които са по-малки, гъвкави и приспособими като организация в сравнение с традиционните медии. Интернетът се наложи като среда за разпространяване на информация, но заедно с това постави медиите в една непрекъсната глобална конкуренция, която не познава национални или езикови ограничения. Тази конкуренция промени спецификата на журналистическата професия - днес един репортер не само, че трябва да разбира от икономика, спорт или правосъдие, да владее поне 2-3 езика, но трябва да е и добър фотограф и видео оператор. В същото време дигиталните медии все още търсят своя бизнес модел, който най-вероятно ще се оформи като съчетание от платено съдържание, реклама, дарения, електронна търговия, спонсорство. Виртуалното пространство в момента е много динамично и мобилно и няма по-голямо професионално предизвикателство  от това да наложиш нов медиен бранд в една толкова конкурентна среда.     

            Смятате ли, че гръцката публика вече се ориентира към дигиталните медии и какво точно търси в тях?

            Впечатлението ми е, че младите гърци - на 30 години и надолу са отегчени от традиционните медии и в много случаи - с основание. Те предпочитат един по-непринуден начин на информиране, лишен от дидактичността на поднасяне на телевизионните новини, например. Младите имат чувство за хумор и позиция и трябва да бъдат чути, да бъдат част от обществения диалог и това е една голяма пазарна ниша за дигиталните медии. Да въвлекат младите като активен участник в медийната среда - било то чрез социалните мрежи, чрез така наречената citizens journalism или по някаква друга форма.

            Каква е прогнозата ви за дигиталните медии в следващите две години, например?

            По причините, които изброих в предишните въпроси смятам, че дигиталните медии в Гърция ще се развиват възходящо в следващите години. Ще се утвърждава влиянието на такива нови медии, които са възникнали като он-лайн издания като TheTOC.gr, от една страна, а от друга традиционните медии все повече ще разчитат на своите он-лайн версии, за сметка на хартиените или ефирните си носители. Това е световен процес и няма как Гърция да не е част от него. Разбира се поради глобалната конкуренция шанс да се наложат имат само тези медии, които произвеждат собствено съдържание и подържат високи професионални стандарти. Според мене е неминуемо на гръцкия дигитален пазар в следващите години да влезе и голям международен медиен играч или под формата на придобиване на вече съществуваща медия, или чрез изграждането на съвършено нова медия. Нещо, което за съжаление не успя да се случи нито във вестникарския, нито в телевизионния бранш и затова и те си останаха на много местно ниво, с ограничено локално влияние. Гръцките дигитални медии имат шанс да стигнат много по-далече.

 www.thetoc.gr

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus