Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Деветте музи намериха своя нов дом във Фондация „Михалис Какоянис”

09 Март 2010 / 21:03:55  Виктория Миндова
3772 прочитания

Киното, танцът, театърът и изобразителното изкуство в Гърция намират новия си дом в сградата на Фондация „Михалис Какоянис”, която тази седмица отвори официално врати за жителите и посетителите на Атина. В новата модерна сграда на културния център на улица Пиреос 206 ценителите на изкуството могат да проследят различни постановки и филми на стари и нови творци, както и да се запознаят с творчеството на млади гръцки художници. Основната цел на организацията е да подкрепя млади таланти от различни области на изкуствата. В сградата на фондацията ще се провеждат не само изложби и постановки, но и образователни програми, работни срещи и семинари. Вратите на центъра са широко отворени за всеки, който иска да се запознае отблизо и да докосне седемте музи на модерното гръцко изкуство.

За официалното откриване на новата фондация, организаторите са избрали тема животът и творчеството на своя патрон – великият гръцки режисьор Михалис Какоянис. Почетни гости на откриването са президентите на Гърция и Кипър, Карлос Папуляс и Димитрис Христофяс. До средата на март посетителите могат да се запознаят с личността и от части творчеството на Михалис Какоянис чрез документалния филм на Лидиа Каррас „Един живот, една епоха”.

Интерес би представлявала изложбата „Синефил”, в която 14 млади творци дават своя прочит на незабравимите герои от филмите на Какоянис. „Нашата концепция е, че днес няма вече граници между различните видове изкуства. В този дух е и изложбата на младите артисти, които чрез творбите си осъществяват един тип отворен диалог с патрона на нашата фондация,” каза за GRreporter представител на фондацията. Тя обясни, че силата и красотата на Гърция и елинизма са преплетени в различните произведения на изложбата, като неизбежно отражение на творчеството на Какоянис.

Младите художници са възпитаница на Атинската художествена академия в класа на професор Янис Психопедис и чрез картини, снимки, инсталации, колажи и много цветове дават своя нов младежки поглед върху  класически кино творби на великия режисьор като „Зорбас гъркът”, „Момичето в черно”, „Електра” и др.

Сградата на фондацията е построена специално за целите на културния център по проект на архитектите Василис и Димитрис Сгуцас. Обширното фоайе на модерната сграда приема посетителите на партерния етаж, където се намират киносалонът със 120 места и амфитеатралната зала с 330 места. Следващите два етажа са място за представяне на различни художествени творби, като и трите нива се ползват с предимството на меката дневна светлина, която прониква от стъкления покрив. На последния етаж в най-скоро време ще отвори врати и елегантен пентхауз ресторант, подходящ за среща както с приятели и семейство, така и с бизнес партньори.

Адрес: ул. „Пиреос” 206, Атина

Тел.: +30 210 341 8550

Факс: +30 210  341 8570

E-mail: info@mcf.gr

Категории: ГалерияДвет музиМихалис КакоянисКиноИзобразително изкуство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus