Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Десетте най-големи археологически открития на 2012 г.

05 Януари 2013 / 15:01:50  GRReporter
4785 прочитания

 Изминалата 2012 г. беше изпълнена със събития, не винаги положителни и за археологията. Голямата кражба в Олимпия беляза годината, макар че експонатите бяха намерени и върнати на мястото им. Големи археологически изложби в Атина и Солун, конференции, на които бяха популяризирани новите разкопки и значимите открития, възстановителните работи на Акропола и проектите по програма ЕСПА, навлизането на цифровите технологии в музеите са само някои от стъпките, водещи напред този сектор. През 2012 г. министерството на културата беше понижено до дирекция в министерството на образованието –стъпка, която до момента се доказва само като отрицателна. Промяната на политическото ръководство, орязването на бюджета, очакваната продажба на седалището му, както и безхарактерната политика на една част от археолозите предизвикват само песимизъм. Спасителни се оказват големите разкопки в Гърция –благодарение и на големите строителни проекти като солунското метро.

1. Солун

 Мраморният път

В Солун, благодарение на строежа на метрото, са събрани 28 000 предмета от миналото на града, появиха се и неочаквани тези. Мраморният римски път с дължина 82,50 метра и ширина 4 метра, с площад, покрит с плочи е най-важното откритие на изминалата година. Намира се на метро станцията Агия София, на мястото на едно от 26те малки градчета около залива Термайкос, които през 315 г. пр. Хр. се обединяват от цар Касандрос и създават град Солун.

2. Зоминтос

 Тайните са разкрити

На пътя към Ида и пещерата Идеон Андрон Зоминтос открива своите тайни. Екипът на археолога Ефи Сапуна-Сакелараки разкри лукса на сградата, която се разпростира на 120 кв.м. в планината Псилоритис на остров Крит и множеството култови предмети, между които медни идоли, метален цилиндър с начертани змии (скиптър на жрец), кадилници, медни помагала и чаши, обети, които показват, че в тази сграда е имала официални помещения за церемонии и тя е била свещено място. След последните разкопки стана ясно, че вероятно се касае за сграда, която жреците от светилището в Идеон Андрон са използвали през зимата, пренасяйки там голямата си дейност.

3. Древният Йолк

 Дворцова политика на 3500 години

Сграда от 13 век пр.Хр., която е имала церемониални и банкетни функции е открита в крайбрежното селище, което е било пристанището на Йолк и било свързана директно с дворцовия център на Диминиос. Изгорени животински кости свидетелстват за извършването на обреди, а множеството предмети, главно съдове, се свързва с производството и раздаването на храна на сътрапезниците. Разкопките се ръководят от Анти Бадзиу-Ефстатиу. Бяха открити още големи делви, готварски съдове, съдове за пренасяне и раздаване на храна, амфори с ароматни масла, останки от кости на акула например. Тези открития говорят за политиката на дворцовите центрове, които са организирали банкети, за да укрепят образа си и общественото си място..

4. Ниес

 Потопеното праисторическо селище

До половината в морето, на дълбочина от няколко сантиметра до 2,5 метра, а останалата половина - на сушата, това праисторическо селище е датирано през средната бронзова епоха (около 1700 г. пр. Хр.) и носи името си от корабите, които мирмидонците строили в залива Пагаситикос, за да отидат до Троя. Селището е на площ повече от 10 декара и според откритията, които са събрали археолозите то е имало характеристиките на типичен град от средната бронзова епоха: тъкачество, от което са останали тъкаческите тежести, керамика с производство на много съдове. Жилищата са трудно различими, образуват обаче едно голямо каменно покритие, а детските гробове се намират на пода им, в дворовете или близко до къщите.

5. Етолоакарнания

Събуждането на един регион

Строежът на Йонийската магистрала предизвика развитието на археологическите изследвания на огромна площ по дължината на окръга. Открито беше гробище от класическия и елинистическия период в Ригеика в Месолонги, където са проучени 245 погребения с открития, налагащи изовд, че е принадлежало на град Аликирна. Разкрива се селища в областите на древна Макиния (ранна класическа до средна елинистическа епоха), Гавролимни, голямо селище от 4 в. пр. Хр в западна Амфилохия, надгробен паметник в района на Калидона (от класическия елинистическия период), съд на жрец в Агиос Томас, където бяха открити 15 000 парчета от женски фигурки и парчета от съдове.

6. Зеа

Хамбарите на морската битка

В тези хамбари, разкопани от Датския археологически институт в средното пристанище на Мунихия (днешно Микролимано) вероятно са се подслонявали някои от триерите, участвали в морската битка при Саламина срещу персите през 480 г. пр. Хр., както и онези, които принадлежали на Делоския съюз. Останките от 6 хамбара, които са датирани в края на 6- началото на 5 век пр. Хр. се простират на разстояние около 35 м. от днешната брегова линия на дълбочина повече от 2 метра. Други 7 непокрити докове с дължина 8 метра всеки, открити в древното пристанище Зеа вероятно са били използвани за големи военни кораби.

7. Кутрулу Магула

Каменни къщи на 7000 години

На един от най-големите изкуствени хълмове в Гърция (близо до село Вардали и Нео Монастири във Фтиотида) няколко стотин човека са създали общност през средната неолитна епоха (5800-5300 г. пр.Хр). Създали са място чрез насипи, построили са ровове, обграждащи селището, както и каменни къщи, с каменни подове. Разкопките се ръководят от археолозите Нина Кипариси и Янис Хамилакис и изкараха бял свят много открития, между които повече от 300 глинени идоли, чиито брой е твърде голям в сравнение с разкопаната площ.

 

8. Коринт

Категории: археология разкопки открития Солун Крит Дидимотихо Аркадия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus