Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Даниъл Дей Луис в Атина за премиерата на "Линкълн"

23 Януари 2013 / 16:01:28  GRReporter
5747 прочитания

Анастасия Балездрова

Виктория Миндова

Ейбрахам Линкълн „възкръсна” на екрана на кино „Палас” в Атина и предизвика възторга на щастливците, които успяха да се сдобият с билети за дългоочакваната премиера.

 

Ентусиазмът на публиката бе породен най-вече от факта, че след края на прожекцията последва дискусия с актьора, който превъплъти така майсторски личността на един от най-значимите президенти на САЩ.

„Даниъл Дей Луис пресъздаде образа на Линкълн съвършенно. Той даде тяло и душа на историческа личност, за която сме си изградили представа от резултатите на неговия труд и усилия. Близките кадри на актьора, превъплътен в президент, който сам поема бремето да промени историята на една страна, имаха поразителна сила. Луис успя да съчетае в ролята мономенталността на президентския образ, познат от паметника във Вашингтон с човешката страна на Линкъл, който освен лидер е бил съпруг, баща и добър разказвач на истории”, сподели възторга си млада жена.

 

Филмът на Стивън Спилбърг представя най-сюблимния момент в кариерата на 16-ия президент на САЩ, свързан с премахването на робството и края на опустошителната Американска гражданска война.

В началото актьорът призна, че не е познавал историята на Линкълн в детайли. „За да се подготвя за ролята, изчетох много литература за Линкълн и най-вече биографията му, написана от Дорис Кърнс Гудуин, на която филмът е базиран отчасти. Но това, което дава най-точната представа за характера на Линкълн, за начина му на мислене, са неговите емблематични речи”, посочи Даниъл Дей Луис.

„Смятам, че това, което трябва да помним от Линкълн е стремежът му към обединението, към съюза, както и че обичта действително може да обедини хората. Той никога не е приемал враждуващия със Севера американски Юг като територия, която не е част от САЩ”.

В разговора си с публиката Луис заяви с малка доза хумор, че решението му да пресъздаде Линкълн в холивудската му версия може да се окаже успех или “никога повече да не си намеря работа като актьор”. Публиката реагира спонтанно със смях и ръкопляскания на откровенността на акьора, който не се страхуваше да бъда самокритичен.

"Това, което трябва да помним от Линкълн е стремежът му към обединението, към съюза, както и че обичта действително може да обедини хората". Той разказа, че подготовката за филма му е отнела една година. „Стивън Спилбърг ми беше говорил за този свой проект още преди седем години, но тогава не можех да си представя как бих могъл да съм му полезен за тази роля”. Актьорът разказа, че се е чувствал задължен да представи образа на Ейбрахам Линкълн възможно най-точно и за да „реабилитира” своята професия.  „Не трябва да забравяме, че Линкълн е бил убит именно от актьор по време на театрална постановка”.

„Но дори и да не беше извършено покушение срещу него, той сигурно е щял да почине малко след края на войната. Борбата да въведе 13-та поправка в конституцията (която въвежда със закон правото на всеки американски гражданин да се ражда свободен и да не бъде роб ) го е изтощила физически и той е бил на края на силите си”.

Луис сподели мислите си за моралната тежест, която е поел Линкълн с решението си да не даде край на продължилата повече от четири години гражданска война със цел да постигне приемането на оспорвания от много страни закон. „За него е било изключително тежко да поеме върху съвестта си с още убийства на бойното поле, но е удържал на целта си до края”.

Въпреки, че е той е носител на две награди Оскар, Даниъл Дей Луис направи впечатление на изключително скромен и земен човек, който подобно на повечето от нас се отнася не малка доза недоверие към своята работа.

Филмът е номиниран в 12 категории за тазгодишните награди Оскар, включително и в тази за най-добър актьор. „Ако Даниъл спечели Оскар-а тази година, той ще стане първият актьор в историята, който ще е лауреат на три златни статуетки. Ние ще бъдем особено горди, защото това ще се случи за играта му в продукция, в която участваме”, заяви директорът на филмовата компания 20th Century Fox Джим Янопулос, който откри премиерата на филма.

Желаещите да го видят отблизо започнаха да се тълпят около входа на кино-театъра „Палас” от много рано. Хора на различна възраст и много представители на гръцкия бизнес и артистичен елит изпълниха залата и партера.

Между посетителите на премиерата можеха да се видят членове на гръцкия хай лайф. Посланичката на добра воля на ЮНЕСКО Мариана Вардинояни пристигна на събитието, заобиколена от бодигардове. Сестрата на милиардера Янис Лацис - Мариана Лаци със сина си Парис, министърката на туризма Олга Кефалояни, популярният гръцки изпълнител Георгиос Даларас със съпругата си и депутатка от ПАСОК, Ана също присъстваха на светското събитие.

Категории: Кино премиера Линкълн Даниел Дей Луис Организация за лечение на деца със церебрална парализа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus