Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Да” за фестивали, „не” за Евровизия

23 Март 2010 / 12:03:13  GRReporter
2518 прочитания

Атинският Фестивал тази година е с намален бюджет, а директорът предлага Гърция да не изпраща представител на Евровизия.

„Съжалявам, че сме се свили всички хора на изкуството и никой не отваря дума за парите, които се дават с одобрението на правителството за Евровизия. Това са много пари. И по икономически причини, и заради достойството, и по естетически причини не трябва да се представяме на Евровизия. Всички трябва да се подпишат, че в този момент не искаме Гърция да изпраща песен за Евровизия” каза директорът на Атинския фестивал Георгиос Лукос.

И тази година на фестивала, който ще продължи два месеца и половина – от 1 юни до средата на август, феновете на театъра, на музиката и на танцовото изкуство, ще могат да се насладят на една пъстра гама от представления, въпреки че бюджетът на фестивала е намален от Министерство на културата на 4 320 000 евро, т.е. с един милион евро по-малко от миналата година.

Атинският фестивал ще започне на 1 юни с театралното представление „Ангели в Америка” на Тони Куснер под режисурата на Никос Масторакис, което ще се играе на бул. „Пиреус” 260 Д. От театралната програма се отличават „Джон Гавриил Боркман” на Ибсен по режисура на Томас Остермайер, което ще се играе на 24-27 юни, както и „Трамвай” на Кристоф Варликофски по пиесата на Тенеси Уилямс „Трамвай желание”. В главната роля на „Трамвай” ще видим талантливата Изабел Юпер в ролята на Бланш Дюбоа, а предтавлението ще се играе на 2-5 юли пак в сградата на бул. „Пиреус” 260. Театралната пиеса „Демоните” по романа на Фьодор Достоевски, която продължава около 12 часа, режисира великият Питър Щайн и ще може да видим на 3 и 4 юли.

Хореографът-акробат Мартин Чимерман и dj-композиторът Димитри де Перо комбинират майсторството си в областта на музиката, цирковото изкуство, танца и визуалните изкуства на 10-12 юни, а с интерес очакваме и видео-инсталацията на известния южноафриканец Уилям Кендридж.

Танцовият театър на Вупертал ще изнесе две представления „Agua” и „Nefes” в памет на неговата създателка изследователката на движението и на емоцията Пина Баус. А изненадата на фестивала поднася представлението „Отело” на Томас Остермайер, което ще направи своята световна премиера на сцената на Епидавъра на 6 и 7 август.

 

 

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus