Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Да си спомним Eurobank EFG

29 Март 2013 / 20:03:22  



Снимки: Василис Вафидис

Доскоро Eurobank EFG беше третата по големина банка в Гърция с над 300 клонове в цялата страна. Тя е създадена през 1990 с името “Евроинвестиционна банка” и с основна цел да предоставя предимно инвестиционни услуги и дейности. След либерализацията на банковия пазар в Гърция банката променя стратегическите си цели.

През 1994 тя откупува 75 на сто от акциите на EFG Private Bank S.A. със седалище в Люксембург. Две години по-късно откупува гръцката Interbank, а сливането на двете банки е факт през 1997. През същата година банката откупува мрежата от клонове в Гърция на френската Credit Lyonnais и името й се променя на Eurobank EFG.

През 1998 банката откупува 99,8 на сто от акциите на банка Критис. Година по-късно Eurobank EFG се слива с Атинската банка и откупува 50,1 на сто от акциите на банка Ergasias.

През 1999 двете банки се сливат. Новата Eurobank EFG Ergasias откупува 19,25 на сто от акциите на румънската Bank Post.

През 2002 Eurobank EFG Ergasias се слива с инвестиционната банка Telesis. След това откупува 50 на сто от компанията Alico/ CEH Balkan Holdings, с което получава 43-процентово участие в българската банка Post Bank.

През следващите години банката продължава да се развива динамично и да се разраства в България, Сърбия, Турция и Украйна. През 2011 бе направен неуспешен опит за сливане с Alpha Bank. В края на 2012 Националната банка на Гърция NBG откупи банка Eurobank Ergasias. Крайното сливане се очаква да се осъществи по-късно тази година.  

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus