Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Carpe diem” или „грабни момента”

15 Юли 2010 / 08:07:04  GRReporter
1931 прочитания

Анастасия Балездрова
    Една група младежи, които ни карат да напуснем „клетките” си, да излезем на улицата, да говорим помежду си, да внесем в живота си цвят и фантазия. Да се почувстваме свободни. От 1998 г. тези ентусиазирани графити-художници, ръководени от идеята да внесат пъстрота в сивото всекидневие на града рисуват по стените на високите сгради в големите гръцки градове.
    От няколко дни са построили скелетата си в живописното кварталче Псири в центъра на Атина, където в сътрудничество с кметството на Атина и с програмата „Просопси”(„Фасада”) на Фирмата за развитие към кметството започнаха в началото на юли изпълнението на пилотната програма „Публични стенописи – Преобразяване на Псири”.  Програмата, която се очаква да бъде изпълнена в рамките на един месец, е част от генералната пилотна биоклиматична намеса в един стар квартал в центъра на града с цел да бъде подчертана историчността му. Става дума за художественото оформление на три сгради в квартала Псири чрез изписването големи стенописи и цветовото преобразяване на техните фасади.
    Сградите се намират на ул. Мяули 4, на площада Ироон и на ул. Агатарху 9. Респективно ще бъдат изпълнени от графити-художниците Woozy, Сейм84 и Taxis.
Използваните материали и бои са термоизолационни със слънцезащитни филтри UV и осигуряват енергийна защита на сградите. Според координатора на група „Carpe diem” г-н Кирякос Йосифидис е много вероятно програмата да продължи след месец септември, понеже се радва на голям интерес от страна на собствениците на други сгради, като шестима от тях вече са изявили интерес да бъдат включени в нея.
    Особено важен и показателен за публичния интерес е фактът, че жителите и посетителите на квартала имат възможността да следят на живо създаването на един стенопис с такива размери, но и да участват в него ако искат.

Категории: графото художноци Псири стенописиИзобразително изкуство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus