Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

"Бохеми" пътуват с метрото

12 Май 2013 / 11:05:24  GRReporter
1175 прочитания

След миналогодишния си успех в цяла Гърция „Операта в куфар” продължава да представя прочути творби по един различен начин, на неочаквани места. Така Националната лирическа сцена се опитва да направи лирическия театър достъпен за по-широката публика.

Този път в многофункционалната зала на станцията на метрото „Синтагма” ще бъде показана прочутата опера „Бохеми” на Джакомо Пучини, под режисурата на Исидорос Сидерис, със субтитри на гръцки език и със свободен вход за публиката, в неделя, 12 май , в 18:00.

„Опера в куфара” съживява за цялата публика прочути опери, в изпълнение на артисти от Националната лирическа сцена, със съпровод на едно пиано вместо на оркестър и с малко, лесни за пренасяне декори. Конкретното представление се осъществява с помощта на Фондацията Ставрос Ниархос и в сътрудничество с Компанията градски железопътен транспорт, която декорира пространствата си с произведения на изкуството, придавайки различен тон на всекидневните пътувания на пасажерите.

Любов и смърт

Операта „Бохеми” разказва мелодично за любовта на поета Родолфо и шивачката Мими, от момента на първата им среща до смъртта на момичето от туберкулоза. Това е лирическо произведение в четири действия, създадено по новелата „Сцени от живота на бохемите” на Анри дьо Мюрже и на театралната пиеса „Бохемският живот” на Теодор Барие. Либретото е на Джузепе Джакоза  и Луиджи Илика.

В центъра на произведението са чувствата. След веселото му начало, студът се настанява навсякъде. Треперенето, предизвикано от студа и смъртта преминава през цялото действие, докато спре в бездиханното тяло на Мими. Единствената надежда е пролетта, до която обаче някои няма да доживеят.

Както отбелязва режисьорът на представлението „Операта в куфар” представя „Бохеми като едно алтернативно предложение. Тя не конкурира централната сцена на лирическия театър, а с прости средства, със силата музиката и на изпълнителите има за цел да се доближи до една нова публика”.

В „Бохеми” музиката е в непрекъснат диалог с плътността на представлението. Хуморът и съспенсът се противопоставят на прекрасната мелодрама и на музиката, създавайки съвременно и непосредствено представление на един дъх разстояние от публиката.

Режисьор: Исидорос Сидерис, сценография и костюми- Янис Катраницас, съпровод- Фриксос Мордзос, хореография -Дионисис Цафтаридис, осветление- Никос Ергазакис, в ролите- Янис Христопулос, Анна Стилианаки, Харис Андрианос, Мария Кокка, Зафирис Кутелиерис.

 

Категории: Опера в куфар метро представление Бохеми
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus