Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Богата програма на атинските музеи през 2014

01 Януари 2014 / 14:01:12  GRReporter
1897 прочитания

Музеят на Акропола

Три основни дейности с помощта на съвременните технологии подготвя Музеят на Акропола през 2014. Първата, и основната, ще се отнася до поредица от дигитални изяви в Залата на Партенона, където с помощта на триизмерното изображение скулптурите  ще бъдат представени както са изглеждали през античността.

„Това е нещо, което вече сме започнали експериментално и ще развием през новата година за фризовете, метопите и фронтоните. Тези скулптури през древността не са изглеждали както днес, а са имали бронзови части като оръжия за воини, конни юзди или венци на главите на боговете. С цифровата добавка, посетителят ще придобие много по-пълен образ на оригиналния им вид” каза директорът на музея, професор Димитрис Пантермалис.

Втората археологическа дейност включва разширяването на реставрацията на цветове и на други древни произведения, които са запазили част от първоначалното си оцветяване. Както информира Пантермалис „днес са реставрирани цветовете най-малко пет оригинални творби. През новата година ще се възстановят много повече, тъй като нашата цел е където има цвят и възможност за възпроизвеждане, да го правим така  че посетителите да разберат по-добре оригиналната форма”.

И накрая, ще продължи почистването на Кариатидите, а програмата ще се разшири и върху други експонати. Един от тях е прочутата статуя на Прокни, дъщерята на царя на Атика Пандион. Статуята представя Прокни в драматичния момент, когато решава да убие сина си Итис, за да накаже мъжа се и е дело на прочутия скулптор Алкаменис от 5 в.пр.Хр. 

Националният Археологически музей

Много е разнообразна програмата на музея през първата половина на 2014. Ще бъде удължена изложбата „Морската битка при Андикитира. Корабът, съкровищата,  механизмът” до 29 юни 2014 заради гръцкото председателство на ЕС.

„Изложбата беше широко отразена в Гърция и чужбина и доведе до увеличаване на приходите на музея от 45% на 81%” заяви заместник-директорът на музея Георгиос Какавас.

Ще има и много изяви, свързани със световни или юбилейни дни.

Така, в неделя, 6 април 2014  ще има концерт от смесен европейски хор в Музикалното училище в Илио, който ще включва хорови произведения а капела и в съпровод на пиано от 16 век до днес, диригент на хора- Андонис Паласкас. Изявата е по случай 125 години от откриването на Националния археологически музей и е в рамките на Световния ден на паметниците, който тази година е на Велики петък на 18 април.

На 11 май Неделната приказка за деца от 4 до 11 години ще е посветена на Световния ден на майката (8 май), а на 17 май (Европейският ден на музеите) ще има музикално представление с пиано, оркестър, хор и изпълнители в градината на музея.

На 18 май, Световният ден на музеите, ще има музикална вечер с композитора Мимис Плесас в голямата зала на Вомос, а летният цикъл от утринни концерти, организиран в сътрудничество с Дирекция Музика, ще има своя връх на 21 юни с отбелязването на Европейския ден на музиката. Тогава ще е музикалното представление „Хармония Елинис- три хилядолетия гръцка музикална традиция” с оркестър и хор. Диригент на оркестъра Константинос Политис.

Нумизматичният музей

За първата половина на 2014 музеят планира:

-Завършването на две периодични изложби: „Значението на времето в античността”, открита на 21 октомври 2013, която ще продължи до 21 януари, и  „Истории на огъня. Огънят и парите- Археологията и огънят”, която ще приключи на 31 март 2014.

-Началото на три нови периодични изложби : „Спирала. Примитивните гравюри - съвременни интерпретации”, планирана 20 февруари - 20 юни 2014, и ще  включва съвременни творби от художника Такис ​​Стефанос във визуален диалог с произведения на изкуството от праисторически времена до 20-ти век,  „Парите в Латвия: от кехлибара до еврото”, в сътрудничество с посолството на Латвия в Гърция, която ще се проведе от април до септември 2014.” За март 2014 е планирана изложбата „Монетите в царство Бактрия” в сътрудничество с Alpha Bank.

На 9 февруари приключва периодичната изложба  „Подпечатвайки историята. Съкровища от гръцките музеи - Leaving a mark on History. Treasures from Greek Museums”, която е съвместно дело на Нумизматичния музей и Националния Археологически музей и на Националния Археологически музей в София.

Музей на Кикладското изкуство

В Музея на Кикладското изкуство до 30 март ще се представя изложбата „Идеални „форми”  и любими... Илюстрирайки поемите на Кавафис”. На изложбата са представени 67 антични предмети в диалог с 27 поеми с историческо и митологическо съдържание на големи гръцки поет. Куратор е директорът на музея професор Никос Стамболидис в сътрудничество с археолозите Мария Д. Толи и Мимика Янопулу. Изложбата се организира в сътрудничество с Архива на Кавафис/ Фондация Онасис и Министерството на културата.

До 26 януари продължава изложбата съвременно изкуство „Martin Kippenberge. A Cry for Freedom: в сътрудничество с организация ΝΕΟΝ и куратор Димитрис Палеокрасас. Изложбата представя 36 произведения на германския художник, картини, скулптури, снимки  и представя човешката страна на един твореца.

Категории: Музей на Акропола Национален Археологически музей Нумизматичен музей Музей на Кикладското икзуство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus