Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Августовското пълнолуние в Гърция


05 Август 2013 / 15:08:28  GRReporter
1688 прочитания

Най-малко 71 археологически обекти, музеи и паметници на културата ще посрещнат най-известното пълнолуние през годината - това през август, месецът на отпуските и ваканциите. Традицията се поддържа вече няколко години и печели все по-голяма аудитория, а броят на паметниците с отворени врати непрекъснато се увеличава.  Това съобщиха от Главния Археологически Съвет, чиито членове не възразиха, въпреки очакванията археологическите обекти и музеи в цялата страна да работят в нощта на пълнолунието. В последните години синдикатът на археолозите обявяваше чести стачки през летните месеци, които затваряха най-големите археологически обекти за огромно разочарование на туристите.
    ”Въпреки изключително трудните времена, които преживяваме искаме да подарим една вечер, изпълнена с радост и близко до паметниците. Смятаме, че събитията, посветени на пълнолунието трябва да се състоят и тази година, за да се реализира контактът с древността под августовската луна”, заяви Мария Андреадаки-Влазаки, главен директор на Дирекция “Антиките и културното наследство” към Министерството на културата и спорта.
    

Музикални концерти, театрални представления, екскурзии, видео поржекции и наблюдение на звездите са част от събитията, които ще съпътстват пълнолунието на 21 август. От Тракия до Крит и от Йонийските острови до Додеканезите стотици музеи и археологически обекти ще останат отворени и ще приютят различни културни прояви. На хълма на Филопапу симфоничен концерт ще изнесе Филхармонията на община Атина. С музика ще се изпълни и археологическия обект на предградието Елефсина.
    В археологически обекти на Кикладските острови, които ще участват в празничната нощ ще прозвучи поезията на Федерико Гарсия Лорка. Между 10 и 11 вечерта актьорът Манос Катракис ще рецитира. „Плач за Игнасио Санчес Мехиас”.
    

Музеят на Акропола също ще отпразнува августовското пълнолуние в сряда, на 21 август в 9:30 вечерта. В предния му двор Военният оркестър на Атина ще изпълни гръцки и чуждестранни известни мелодии. Диригент ще е капитан Михаил Хасурис. Оркестърът е основан през 1825 и в продължение на много години е бил единственият носител на музикална култура в Гърция, с международнно признати диригенти като Магел, Каломирис и Кесарис, както и блестящи солисти.  Днес той подкрепя всички прояви на армията и участва успешно в международни фестивали на военни оркестри в чужбина.
    На 21 август музеят ще бъде отворен от 8 часа сутринта до полунощ, след 9 часа вечерта входът ще бъде безплатен . На посетителите ще бъде предоставена възможността да обиколят изложбата и да се насладят на гледката към Акропола, под лунната светлина на нощното атинско небе.
Превод - Симона Пенева

 

Категории: пълнолуние август археологически обекти прояви Музеят на Акропола Девет музи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus