Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атинският фестивал губи от своя блясък

16 Май 2013 / 13:05:36  GRReporter
1542 прочитания

Всяка година гръцката столица провежда празник на изкуствата, който е един от най-значимите културни събития в страната. Гости на Атинския фестивал през изминалите години са били имена като Хосе Карерас, Жерар Депардио, Фани Ардан, Хавиер Барден, Кевин Спейси и поредица от други известни хора на изкуството. Тази година списъкът с артисти също не е кратък, но те са главно местно проявени хора на изкуството. Организаторите явно смятат, че годишното събитие може да не е толкова бляскаво, както през други години, но няма да е по-малко интересно.

Най-силните имена на Атински фестивал 2013 са Пати Смит, Дайна Крол и Димитрис Папайоану. Това стана ясно след като организаторите на културното събитие обявиха с чувствително закъснение програмата на тазгодишния летен фестивал. Заместник-министърът на културата Георгиос Цаварас заяви, че държавното управление е направило усилия да не намали бюджета на фестивала в сравнение с миналата година. Той е между около три милиона евро.

Легендарният глас на рока Пати Смит, известна не само като музикант, но и като писател и поет ще излезе пред гръцката публика на 22 юни тази година в Иродио.

На първи юли друга култова фигура на световната джаз сцена, Даяна Крол ще зарадва жителите и гостите на гръцката столица. Кадифеният й глас ще озвучи пространството на античния театър в полите на Акропола на само за едно представление. Концертът на Крол е посветен на 70-годишнината на гръцко-канадска дружба, съобщават организаторите.

На трети юли любителите на гръцката песен ще могат да се насладят на обновения репертоар на Харис Алексиу, която ще представи концерта си заедно с групата Nouvelle Sextette.

Хореографът и режисьор Димитрис Папайоану се завръща на гръцка сцена с натурализъм в пиесата “Първичен материал”. Творбата ще се играе в пространството “Пиреос 260”, като ще бъде на сцена през целия период на фестивала. 

Пиреос 260 – това е адресът и името на реконструираните стари атински фабрики за мебели, които от години вече са дом на голяма част от културни събития на фестивала. Едно от тях е творбата на Нерсин Казанкая от Истанбул, която пише сценария и режисира постановката “Измир, красиви ми Izmir”. Тя ще бъде представена от артистичната група на театър Пера на пети и шести юни.

Френският актьор и режисьор Оливие Пи ще се премени в женски дрехи за пиесата “Miss Knife” също в Пиреос 260. Постановката на Пи ще бъде представена в рамките на тазгодишния фестивал от трети и пети юли. Германският режисьор Томас Остермаиер ще представи театралната пиеса “Враг народен” по Ибсен на девети и на десети юли в същото културно пространство.

Танцовият ансамбъл от Белгия Peeping Tom ще представят «À louer» (под наем) – танцово-театрална абстракция на един свят, в който всичко е под наем. Представлението на белгийците ще може да се види от 12 до 14 юни. На седми и на осми юни можете да видите представлението на танцьорката и хореографката Лиа Хараки “Tune In”. На 17 и 18 юни “One-woman-show” ще изнесе и младата танцьорка Елена Александриу с пиесата си “В страната на жертвите” (Στην χώρα των θ_υμάτων).

Театралните представления в античния театър на Епидаврос са основно на гръцки творци, както по-голямата част от художествените изложби. За повече информация вижте тук.

Категории: Девет музи Атински фестивал кризаГърция Пати Смит
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus