Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина в нощта на музеите

09 Май 2014 / 17:05:45  GRReporter
6030 прочитания

Представяме ви програмата, подготвена от три от най-големите атински музеи по случай Международния ден на музеите 18 май, който тази година е под надслов: „Колекциите ни обединяват“.

Международният ден на музеите в Музея Бенаки

В Музея „Бенаки“ на 16 май 2014, петък, в централната сграда на Музея (ул. „Кумбари“ № 1) от 20.00 ч., ще се проведе вечер, посветена на Международния танцов фестивал в Каламата, който тази година навършва 20 години.

Освен това за 18 май 2014, неделя, от 10.00 до 18.00 ч., в Художествената галерия „Никос Хаджикириякос-Гика“ са предвидени „Музикални разходки“.

Петима музиканти, представители на различни музикални стилове, ще създадат своя собствена връзка с Музея, показвайки на посетителите произведения или автори, изложени в Галерията.

Като изпълняват различни музикални произведения или музикални импровизации, те ще разкрият чрез музиката мислите и чувствата, които поражда в тях всяко произведение на изкуството. „Разходката“ с всеки един от музикантите ще продължи 50 минути, после ще следва 30-минутна пауза, през която посетителите ще имат възможност да разгледат Галерията и уникалните й експонати.

Отделът за образователни програми на Музея Бенаки е предвидил за тези паузи специални маршрути за деца над 5 години, основани на принципите на музикално-двигателното възпитание. Тръгвайки от колекциите с произведения на Галерията, децата ще могат да се разходят сред творби и познати мелодии, преминавайки от художниците към музикантите, от театъра на сенките към танца, и срещайки се с герои и митични чудовища. Тези разходки за децата ще завършват с малка изненада в духа на проявата.

Връх на празненствата ще бъде музикален концерт, чието съдържание ще свързва Никос Хаджикириякос-Гика с музикантите, участници в празника, както и една видео артистка.

Музикални „екскурзоводи“ в Галерията на Музея Бенаки ще бъдат:

Анаргирос Дениозос, музиколог (ще представи единствената музикална „разходка“ със слово) - композитор

Танос Даскалопулос, body percussion

Христина Кацари, video

Анна Пангалу, mezzosoprano

Фотис Сиотас, цигулка

Спирос Дзекос, кларинет.

Проект-ръководител: Анна Пангалу

Специално за Международния ден на музеите, всички артикули, продавани в Музея Бенаки ще имат 10% намаление, а изданията на Музея – 50% отстъпка. Специално за членове намалението ще бъде още по-голямо – 20% при различните артикули, и 20% за изданията на Музея.

Входът е свободен за посетители във всички сгради на Музея Бенаки.

Международният ден на музеите в Музея на Акропола

За да отбележи тазгодишния Ден на Музеите, Музеят на Акропола в сътрудничество с Националния монетен двор пусна в обръщение юбилейни медали с образа на „Заека от Акропола“.

Снимки: Giorgos Vitsaropoulos

Древните гърци са знаели много неща за зайците: че бягат много бързо предпочитайки нагорнищата, че избират издигнати места, за да виждат навреме опасността, че използват дългите си уши като кормило при бягането, но и че са игриви животни, винаги готови за любовни приключения. Юбилейните медали се продават в павилионите за продажба на брошури и сувенири на Музея. 

В неделя, 18 май 2014, Музеят ще посрещне посетителите си с две празнични прояви под надслов «Заекът на Акропола» и «Криофор (Носещият овен): един шедьовър на Акропола се издига отново».

Музеят ще работи с намалено работно време заради местните избори, от 08.00 до 16.00 ч., входът е свободен.

Международният ден на музеите в Музея на Кикладското изкуство

Музеят на Кикладското изкуство ще отбележи тази година Международния ден на музеите в събота, 17 май 2014. Отделът за образователни програми на музея организира редица събития, входът за които е свободен:

11.00 – 11.30 ч. и 15.00 – 15.30 ч. – Беседа за деца и родители на езика на знаците от Гръцкия институт за жестомимичен език „Мостове за комуникация“.   

11.00 – 11.45 ч. и 14.00 – 14.45 – Работилница за деца с цел информиране за проблемите на хората с увреден слух от Гръцкия институт за жестомимичен език „Мостове за комуникация“.  

12.00 – 13.30 – Театрално представление със заглавие „Патериците в града МО“ за деца от 6 до 12 години от Зоната за креативни дейности „Малки разкази“. Това е драматизиран разказ, вдъхновен от една народна приказка от Централна Европа, която оживява чрез танца и песента. Приказка, разказваща за свободата и силата, които крие всеки от нас в себе си.

Категории: Международен ден на музеите Музеят Бенаки Музеят на Акропола Музеят на Кикладското изкуство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus