Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина се сдоби с Музей на индустрията и технологиите

25 Януари 2013 / 19:01:17  GRReporter
1557 прочитания

Атина се сдоби с Музей на индустрията и технологиите, който от тази зима ще отвори врати за широка публика. Експонатите, които разказват за технологичните развития от изминалите епохи намират подслон в старата сграда на фабрика за производство на газ за осветление на гръцката столица. Сградата се отличава с характерната си за 19 век индустриална архитектура построена с червени тухли.

По-голямата част от оборудването на завода е непокътнато и става отличен фон за целите на музея. В него могат да се видят автентични предмети от технологичния напредък, машини и съоръжения. На разположение на аудиторията са и богат набор от фотографски материали, аудио документи, както и видео прожекции, които разкриват ерата на индустриалното предприемачество в Гърция.

Заводът, който днес е преобразен в музей е бил построен през 1857 в района Керамикос. В него се е произвеждало газ за осветление на столичните улици и за домакинствата в града. През 1938 заводът става общинско предприятие и продължава да осигурява осветление за атиняни до 1984 година. След 130 години служба, заводът е окончателно затворен.  

През 1999 властите решават да ремонтират и пуснат в употреба сградите на старата индустриалната зона в центъра на Атина, която пустее почти две десетилетия. Създава се арт центъра Технополис, който става дом на поредица от културни събития, концерти, изложби, театрални постановки и фестивали.

Музеят ще бъде открит официално в неделя 27 януари от кмета на столицата Георгиос Каминис. В чест на новата културна находка Технополис организира изложба под наслов “Изкуствата срещат индустрията”, в която ще участват 12 различни артисти. Техните творби ще бъдат обединени под името “Вторични продукти”. Освен това ще могат да се видят фотографската изложба “работници” на Платонас Ривелис, кино селекция от Сотис Триадаилу и представлението “Карагьозис, собственикът на гараж” на “Театъра на Сенките” (Θεάτρου Σκιών).

Категории: Музей на индустрията Атина откриване Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus